GROZA

Cigareta mu je eksplodirala v ustih

Najstniku je med kajenjem eksplodirala elektronska cigareta in ga poškodovla; varnost njihove uporabe še ni dokazana.
Fotografija: Austinu Adamsu je cigareta poškodovala zobovje in čeljust.
Odpri galerijo
Austinu Adamsu je cigareta poškodovala zobovje in čeljust.

V zadnjih letih se kar nekaj strastnih kadilcev raje kot za običajne cigarete odloča za elektronske. »Zdi se mi, da je takšno kajenje bolj zdravo, saj pokadim res le nikotin in nobenih drugih strupov, kot so v navadnih cigaretah. Poleg tega privarčujem pri denarju. Kot strastna kadilka sem prej na mesec za cigarete zapravila 150 evrov, zdaj pa le sedem evrov. Pa tudi ne smrdi več po cigaretah, občutek imam, da se moja odvisnost od cigaret zmanjšuje. Poleg tega se na splošno počutim tudi bolj fit.« Tako nam je svoj prehod na elektronske cigarete opisala Ljubljančanka Tina.
Austinu Adamsu je cigareta poškodovala zobovje in čeljust.
Austinu Adamsu je cigareta poškodovala zobovje in čeljust.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sicer pravijo, da tudi tovrstne cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi, varnost njihove dolgoročne uporabe pa še tudi ni znana, »zato ne moremo trditi, da so varne za zdravje«.

»Uporaba elektronskih cigaret se zato odsvetuje predvsem otrokom in mladostnikom, nosečnicam in ženskam, ki načrtujejo naraščaj, bolnikom s kroničnimi obolenji (predvsem dihal) in nekadilcem,« še dodajo. In vsem tistim, ki se želijo z njimi za vedno rešiti običajnih cigaret, svetujejo: »Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.«
 

Dve smrtni žrtvi


Ena izmed nevarnosti, ki lahko ogroža uporabnike elektronskih cigaret, je eksplozija. Pred tedni so v zdravstveni reviji The New England Journal of Medicine opisali primer 17-letnika, ki mu je med kajenjem zaradi pregretja eksplodirala elektronska naprava in mu huje poškodovala več zob ter čeljust. Austin Adams se je za elektronske cigarete odločil, da bi dokončno prenehal kaditi. Da so zdravniki uredili njegovo zobovje in čeljust, so se morali precej potruditi. Adamsov primer sicer ni edini takšen v ZDA.


Med januarjem 2009 in decembrom 2016 so tam našteli 196 primerov z eksplozijo elektronske cigarete, pri čemer se jih je kar 133 končalo s hujšimi poškodbami. V zadnjih letih so obravnavali tudi dva smrtna primera: nekemu 38-letnemu Američanu je maja lani elektronska cigareta usodno poškodovala glavo, februarja letos pa je umrl 24-letni Teksašan, eksplodirana cigareta mu je poškodovala vratno arterijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije