DIŠEČE IN ZDRAVO

Cejlonski cimet varuje srce in pomaga pri hujšanju

Bogat okus cimeta ne oplemeniti le jedi, ta začimba je koristna tudi za zdravje.
Fotografija: Dišeča začimba, ki med drugim skrbi za zdravje srca ter dobro prebavo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dišeča začimba, ki med drugim skrbi za zdravje srca ter dobro prebavo. FOTO: Thinkstock

Pozimi večkrat zadiši po cimetu, začimbi, ki oplemeniti okus toplih sladkih jedi, hkrati pa pripomore tudi do boljšega zdravja. Cejlonski cimet (Cinnamonum zeylanicum) namreč zmanjšuje količino holesterola in trigliceridov v krvi ter uravnava krvni sladkor. Njegov bogat okus premaguje željo po slaščicah in je dobrodošla začimba pri hujšanju.

Tudi za dobro prebavo

Za vse to so zaslužna v cimetu prisotna eterična olja. Ob naštetem ta začimba pozitivno vpliva na prebavni sistem, pomirja v njem prisotne krče, blaži napihnjenost ter diarejo in spodbuja peristaltiko. Zaradi bogatega deleža vlaknin in kalcija pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja ter zmanjšuje tveganje za raka na debelem črevesu.

Blaži menstrualne težave ter varuje srce

Spodbuja tako prebavo kot krvni obtok, zato je cimet dobrodošla začimba pri slabi prekrvavitvi v okončinah.

Blagodejen je pri menstrualnih težavah in okužbah sečil ter je dobrodošel v prehrani sladkornih bolnikov, saj vpliva na občutljivost organizma na inzulin. V manjši raziskavi, v kateri je sodelovalo približno 60 sladkornih bolnikov, se je izkazalo, da je z gramom zaužitega cimeta na dan mogoče v 40 dneh znižati raven glukoze v krvi za 18 do 29 odstotkov, količino trigliceridov pa kar od 25 do 30 odstotkov.

Blagodejen že njegov vonj

Že sam vonj cimeta je blagodejen, raziskave so namreč prišle do zaključka, da vdihavanje vonja eteričnega olja cimeta krepi koncentracijo, izboljšuje vizualni spomin ter reflekse.

Cimet se prav tako uporablja kot zdravilo proti kandidi, saj ovira pretirano množenje nekaterih bakterij in glivic, med njimi tudi Candide albicans.

Vsekakor koristna začimba, ki oplemeniti zimske napitke in jedi ter hkrati blagodejno vpliva na številne težave z zdravjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije