POŠKODBE

Bolečina je vedno znak za škodo

Objavljeno 06. marec 2020 10.24 | Posodobljeno 06. marec 2020 10.24 | Piše: Marija Mica Kotnik

Sklepi so zelo obremenjeni deli človeškega telesa, zato so podvrženi okvaram ali poškodbam; če nas boli, smo sklep preobremenili.

Bolečina je vedno znak, da je nekaj narobe, če je dolgotrajnejša, obiščemo zdravnika. FOTO: Guliver/Getty Images
Najpogostejši vzrok za bolečino v sklepih, tako pri starejših kot mlajših, so okvare sklepnih struktur. Kot pravi mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg, tudi član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov, se okvari predvsem sklepni hrustanec. »Te okvare nastajajo daljše časovno obdobje in so seštevek številnih manjših poškodb ter jih označujemo s skupnim izrazom obraba oziroma artroza.«

Bolečina je eden izmed petih vnetnih znakov, preostali so oteklina, rdečina, toplota in moteno delovanje, pove Pilih in doda, da kadar je v sklepu prisotna bolečina, je prisotno tudi vnetje. »Vnetje v sklepih, in s tem tudi bolečina, se lahko pojavi zaradi poškodbe, ko na sklep enkratno deluje velika sila, bolečino lahko povzroča okvara, ko na sklep večkratno delujejo manjše sile, ali pa je posledica bolezni, kot so revmatske bolezni, izločanje kristalov sečne kisline, borelioza, razvoj drugih bakterij v sklepu.«

Do 100 pacientov na teden

Kot pravi sogovornik, na njihovi Kliniki za sklepe, hrbtenico in poškodbe Arthron, ki deluje v Ljubljani in Mariboru, zaradi bolečine v sklepih zdravijo od 50 in 100 pacientov na teden. »K nam prihajajo predvsem z bolečino v kolenu, sledijo tisti z bolečino v ramenu, gležnju, kolku, komolcu, zapestju ter tudi v sklepih prstov, na roki in nogi,« pove specialist.

image
Največ je pacientov z bolečino v kolenu in ramenu. FOTO: Guliver/Getty Images

Natančnega podatka, koliko ljudi ima težave s sklepi, pri nas nimamo, a glede na način življenja in pretežno sedeče delo ter premalo gibanja jih je zagotovo veliko.

Učinkovito zdravljenje

Bolečina je vedno znak, da je nekaj narobe. Če je dolgotrajnejša, če nas boli en sklep ali več nekaj tednov ali celo mesecev, če zato ne moremo hoditi, če se pojavi v mirovanju in se ponoči zaradi nje zbujamo, če nam ta ali oni ud oteče, je rdeč ali nas bolečina žge, če čutimo mravljince ali druge nevšečnosti, moramo obiskati zdravnika.

Najuspešnejše zdravljenje bolečih sklepov je vzročno, pravi Pilih. »Pri tem odpravimo vzrok za bolečino. Če je mehanski, je to običajno operacija, če je bolezen, zdravimo to. Pri zdravljenju mehanskih vzrokov najpogosteje uporabljamo artroskopske operacije. To so operacije skozi majhne, približno pol centimetra velike reze, ki jih izvajamo z različnimi prilagojenimi orodji pod nadzorom videokamere. Če so okvare zelo hude, kot so napredovala obraba ali artroza, namestimo umetne sklepe ali sklepe zatrdimo,« načine zdravljenja opiše sogovornik. Pilih dodaja, da pri manj izraženih okvarah, pri katerih operativno zdravljenje (še) ni potrebno, pogosto uporabljajo injekcije plazme, bogate s trombociti, injekcije koncentriranih mezenhimalnih matičnih celic ter hialuronske kisline.

image
Tek je koristna vadba. FOTO: Guliver/Getty Images

Pomagajmo si sami

Da bodo naši sklepi čim dlje zdravi, lahko veliko naredimo sami. Dejstvo je, da so sklepi zelo obremenjeni deli človeškega telesa, zaradi česar lahko kaj hitro nastanejo okvare in poškodbe. Bolečina je vedno znak za narejeno škodo. Zato Pilih svetuje zmerno obremenjevanje sklepov brez bremen, ki nanje slabo vplivajo. »To pomeni redne tekaške, skakalne obremenitve, skrb za dobro delovanje mišic, ki delujejo na sklepe, in dobro splošno telesno pripravo. Priporočam delo pod nadzorom kineziologa ali osebnega trenerja, redno uživanje glukozamin sulfata 1500 mg/dan ter ob pojavu bolečine takojšen obisk zdravnika.«

Roke in hrbtenica

Pri bolečih sklepih gre največkrat za obrabo, ki je posledica starosti, lahko pa tudi za preobremenitev z nepravilno držo, gibi, ki so posledica intenzivnega ukvarjanja s športom, ali poklicem, pa tudi zaradi čezmerne teže. Artroza prizadene večinoma roke in hrbtenico, predvsem spodnji del hrbta in vratno hrbtenico.
Deli s prijatelji