SPOMIN

Zakaj prve ljubezni ni mogoče pozabiti  

Objavljeno 18. oktober 2019 20.19 | Posodobljeno 18. oktober 2019 22.39 | Piše: M. F.

Prva ljubezen je posebna, edinstvena in za vedno zapisana v spomin ter srce.

Spomin na prvo ljubezen nikoli ne zvodeni. FOTO: Thinkstock
Ljubezni se rojevajo in umirajo, ena od njih pa je nekaj posebnega: prva velika ljubezen. Čeprav se spominjate tudi vseh ostalih, ima prva v spominu prav posebno mesto. Zakaj je tako drugačna od naslednjih?

Nova izkušnja

»Prva ljubezen je nova življenjska izkušnja in to je eden od razlogov, da je ni mogoče pozabiti,« je povedala strokovnjakinja za razmerja Adina Mahalli. »Del možganov, ki je zaslužen za pomnjenje, zato med njo prisotne občutke ter doživetja za vedno spravi na varno mesto.«
To, da na prvega pomislite pogosteje kot na drugega ali tretjega, strokovnjaki imenujejo primarni efekt. Zaradi njega si bolje od vseh ostalih zapomnite, denimo, tudi prvi dan v novi službi, saj se, kot navaja publikacija Neuron, ob prvi izkušnji aktivirajo drugi deli možganov kot ob vseh naslednjih.
Največkrat ostane bolečina
Prav v tem tiči tudi odgovor na vprašanje, zakaj je konec prve ljubezni tako boleč in ga je težko preboleti.
»Na žalost prva ljubezen pogosto prinaša strto srce,« večini dobro znano dejstvo navaja psihologinja Beverly Friedmann. »Tudi v srcu ima pomembno mesto in ob njej pogosto pomislite na bolečino po razhodu. Svoje v sodobnem času pridajo še družabni mediji, zaradi katerih jo je težko pustiti za seboj. Fotografije bivšega in skupnih doživetji se vračajo ter prebudijo občutke. Pozitivne ali negativne.«

Pomembna vloga

A ne glede na to, kakšni so spomini na prvo ljubezen in kako je po njenem koncu bolelo srce, prav je, da je ne pozabite. Kajti v končni fazi igra pomembno vlogo v čustvenem dozorevanju in oblikovanju osebnosti. In je tudi s tega vidika tako posebna ter za vedno zapisana v knjigo življenja.
Deli s prijatelji