Ena pozitivna in pet negativnih posledic spolne abstinence

Pomanjkanje seksa prinaša več slabega kot dobrega.
Fotografija: Spolna abstinenca prinaša nekaj dobrega in nekaj slabega. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Spolna abstinenca prinaša nekaj dobrega in nekaj slabega. FOTO: Thinkstock

Razlogi za spolno abstinenco so različni: morda ste na tesnem s časom, morda v zvezi ni vse v najlepšem redu, morda ste trenutno samski. A ne glede na to, v katerem grmu tiči zajec, ima odrekanje seksu posledice in med njimi je več slabih kot dobrih. S katerimi se boste ob daljši seksualni suši zagotovo srečali?

Tanjšanje vaginalnih sten

Simptomi omenjenega pojava so suhe vaginalne stene, pekoč in srbeč občutek ter pogosta vnetja intimnih predelov. Zaradi hormonskih sprememb do tanjšanja vaginalnih sten in izgube kolagena v njih praviloma pride med menopavzo, lahko pa tudi prej in eden od vzrokov zanj je odrekanje seksu. Med njim se namreč poveča pretok krvi v intimnih organih, ta je ključen za vaginalno zdravje.

Vaginalna suhost

Manj seksa in manj orgazmov lahko vodi v nizko raven estrogena v telesu, kar povzroča vaginalno suhost. Ob preskopem izločanju naravnega lubrikanta je nožnica dovzetnejša za okužbe in vnetja.

Izrazitejše menstrualne težave

Seks med menstruacijo ublaži krče in druge težave. Ter seveda obratno: kadar se mu odrekate, so ti izrazitejši.

Občutnejši stres

Znano je, da se med seksom v telesu sproščajo hormoni, ki zagotavljajo boljše počutje ter preženejo ali vsaj ublažijo stres, ki je zato prav zaradi spolne abstinence občutnejši in težje obvladljiv.

Pogostejša otožnost

»Telesni stik je ena od osnovnih človeških potreb. Med seksom je intenziven, med njim se sprošča oksitocin, ki pripomore k odpravi otožnosti in malodušja,« je povedala spolna terapevtka Sari Cooper.

Manjša verjetnost vnetja mehurja

Spolni odnos je lahko kriv za vnetja sečil, saj med penetracijo prihajajo v stik z bakterijami, ki negativno vplivajo na njihovo zdravje. Spolna abstinenca to verjetnost zmanjša, prav tako je po njeni zaslugi manj možnosti za spolno prenosljive bolezni, kar konec koncev ni nezanemarljivo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije