POZOR

Pet dokazov, da ste vi vir težav v razmerju

Čeprav je to težko priznati, za težave, ki se porajajo v zvezo, ni vedno kriv partner.
Fotografija: V sporu mora vsakdo prevzeti svoj del odgovornosti. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V sporu mora vsakdo prevzeti svoj del odgovornosti. FOTO: Thinkstock

Spori v partnerski zvezi so nekaj povsem običajnega in, če jih partnerja pravilno rešujeta, nič strašnega. Vendar mora vsakdo prevzeti svoj del odgovornosti zanje in je ne prelagati na drugega. Če za vse slabo krivite partnerja, najbrž niste pošteni. Kajti povsem mogoče je, da ste glavni vir težav sami. Poglejte pet primerov, ko je verjetno zaradi vas tako pogosto ogenj v strehi.

Nezadovoljni ste s sami seboj

Če niste zadovoljni s svojim življenjem in s sabo in ste na splošno nesrečni, ne morete pozitivno vplivati na zvezo. »Če ste zaradi videza, počutja ali dela vedno napeti, živčni, nervozni, negativno delujete na razmerje in vedno znova spodbujate konflikte,« je povedal terapevt Seth Meyers, ki v tem primeru svetuje, da vzemite življenje v svoje roke ter sami poskrbite, da se bodo zadeve izboljšale, tega ne pričakujete ali celo zahtevajte od partnerja.

Vedno se izogibate pogovoru

Kadar vam kaj ni všeč ali ko se spreta, trmasto molčite in tako kažete svojo jezo. To razmerja zagotovo ne bo popeljalo na pravo pot. Zato se po sporu umirite in s pogovorom skupaj skušajta najti rešitev zadrege, potem pa zakopljita sekiro in brez tihih dni, tednov ali celo mesecev pojdita naprej.

Očitate mu

Kadar ste jezni, se trudite, da bi ga kar najbolj prizadeli in mu zato očitate stvari, na katere v resnici nima vpliva ali jih ni storil z namenom, da bi vas prizadel. Očitki zelo škodujejo zvezi, zlasti če so povezani s preteklostjo, že zaključenimi zadevami ali celo osebnostnimi značilnostmi. Ne glede na to, kako jezni ste, se jim izogibajte za vsako ceno. V ljubezni ni prostora za žalitve, očitke in poniževanja.

Nočete priznati napake

Vsakdo se včasih moti in dela napake. Toda mnogi so prepričani o svoji popolnosti in nočejo priznati lastnih zmot. Če ste takšni in trmasto vztrajate pri svojem, zagotovo ne delujete pozitivno. Namesto da bi se borili za prevlado in premoč, skušajte najti rešitev, ki bo dobra za oba, pa čeprav boste zato včasih morali priznati, da niste imeli prav, in se tudi opravičiti.

Ne držite se teme

Ko zavre kri, se vračate v preteklost, pogrevate stare zamere in kopljete po nekdanjih sporih, s tem pa se vse bolj oddaljujete od konkretne težave in rešitve, ki bi vama prinesle mir. Kar je bilo je bilo, preteklost naj ostane v preteklosti: zaradi lepše zveze in lepše prihodnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije