OPOZORILA

Osem znakov, da je vaš dragi v krizi srednjih let

Kaj kaže na to, da vaš dragi prehaja vanjo?
Fotografija: Novi hobiji, drugačen slog oblačenja in iskanje nove službe so neredko posledice krize srednjih let. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Novi hobiji, drugačen slog oblačenja in iskanje nove službe so neredko posledice krize srednjih let. FOTO: Thinkstock

Kriza srednjih let je del življenja, v katerem posamezniki ocenjujejo svojo preteklost, sedanjost, cilje in prioritete. Doleti tako rekoč vsakega ne glede na spol, je pa res, da je pri močnejšem običajno izrazitejša. Kaj kaže na to, da vaš dragi prehaja vanjo?

Spremenljivo razpoloženje

Hitre spremembe razpoloženja, prehajanje iz veselja v malodušje, vzkipljivost in razdraženost so posledice fizioloških sprememb, ki vplivajo na psihično zdravje in so do neke mere povezane tudi s spremenjenim hormonskim ravnovesjem. Depresija in žalost sta prav tako posledici žalovanja za mladostjo in zavedanja minljivosti življenja.

Drugačen videz in slog oblačenja

Je spremenil vso garderobo in si po novem pušča brado? Pri veliko moških se v tem obdobju življenja pojavi potreba po spremembah. Tudi zunanjega videza.

Novi hobiji

Še en dokaz želje po drugačnem življenju, preizkušanju novosti in premikanju meja so novi hobiji. Običajno taki, med katerimi telo preplavi adrenalin. Da, nič neobičajnega ni, če se je odločil skakati s padalom ali plezati po strmih stenah.

Zanemarjanje starih navad in tradicij

Mu gre običajna rutina na živce in nenadoma želi spremeniti službo? Veliko moških v tem obdobju začne dvomiti, da je njihov stil življenja tisti pravi, in tudi z zavračanjem tradicije ter z iskanjem novih poti v življenju poskušajo najti nov smisel.

Nostalgija

Moški v srednjih letih se začne zavedati minljivosti življenja in se rad vrača v preteklost, ko je bilo vse še na dlani. Mnogi zato znova oživijo ljubezen do potovanj, glasbe, načina življenja, ki so mu sledili v mlajših letih.

Odmik v zvezi

Ker so tako obremenjeni sami s seboj, se velikokrat miselno in čustveno odmaknejo od drugih, tudi od partnerice.

Afera

Ker moški v krizi srednjih let začne dvomiti o sebi, trpi njegova samozavest, ki jo poskuša okrepiti z afero. Običajno z mlajšo žensko.

Upad libida

To je povsem normalen pojav v srednjih letih. Tedaj namreč nastopi andropavza, telo proizvaja manj spolnih hormonov, zlasti testosterona, prav tako se velikokrat pojavijo težave z erekcijo, ki vzamejo voljo po spolnih radostih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije