Recept: vinska omaka
Vinsko omako pripravimo iz belega ali rdečega vina, najpogosteje pa jo strežemo h kuhani govedini in pire krompirju, a tudi k drugim vrstam mesa, na primer k pečenki. Nekoč je bila obvezna spremljevalka slavnostnih jedilnikov, zlasti ob porokah.
Za 4 osebe:
3 dcl vina
2 dcl vode
1 rezina masla
1 žlica bele moke
2 žlici rjavega sladkorja
pol jušne kocke
mleti cimet in mleti klinčki
V lončku zavremo vodo in v njej raztopimo jušno kocko. V kozici raztopimo maslo, dodamo sladkor in mešamo, dokler se ne razpusti. Potresemo z moko in med mešanjem pražimo, dokler moka nekoliko ne potemni. Zalijemo z vinom, premešamo in zavremo. Dodamo cimet in klinčke, počasi dolivamo juho in kuhamo na majhnem ognju, dokler se omaka ne zgosti. Ponudimo s pire krompirjem in kuhano govedino.
Danes ni prav pogosto na mizi, priporočamo jo predvsem ljubiteljem posebnih okusov: spada v kategorijo jedi, ki jih obožujemo ali ne prenesemo. Sicer ni nujno, da je zraven meso, prav dobro se poda k različnim zelenjavnim polpetom, postrežemo jo z rižem ali celo testeninami, ne nazadnje lahko vanjo pomakamo kruh.