RECEPT

Zelenjavni kari

Objavljeno 15. maj 2019 14.06 | Posodobljeno 15. maj 2019 14.06 | Piše: A. K.
Ključne besede: kari recept

Če smo naveličani vsakodnevnih zelenjavnih juh ali omak, ki jih ponujamo kot prilogo, poskusimo z malce nenavadnim okusom.

FOTO: Guliver/Getty Images
Izraz kari se je pri nas kar udomačil, pod tem imenom lahko opišemo kopico jedi. Vsem je skupno to, da jim dodajamo začimbno mešanico ali pasto kari.
Za 4 osebe:
1 čebula, 2–3 stroki česna, 1 majhna cvetača, 1 pest stročjega fižola, 2–3 korenčki, 1 skodelica graha, 1 konzerva kokosovega mleka, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2–3 žličke karija v prahu, 1 žlička sveže naribanega ingverja, sol, poper, olje
Zelenjavo očistimo, čebulo in česen nasekljamo, fižol in korenje narežemo na koščke, cvetačo na cvetove. V kozici na vročem olju prepražimo čebulo in česen, dodamo narezano zelenjavo in zalijemo z malo vode. Dušimo nekaj minut, da se zelenjava malo zmehča. Dodamo kokosovo mleko in začimbe ter premešamo. Kuhamo pri nizkem ognju približno deset minut, zelenjava mora ostati čvrsta. Dodamo smetano in na hitro prevremo. Postrežemo s kuhanim rižem ali krompirjem.

Pripravljene so lahko iz zelenjave, mesa ali kombinacije obojega; nekatere spominjajo na gosto juho, druge so bolj suhe in imajo manj omake, za katero lahko vzamemo kot osnovo jogurt, jušno osnovo ali vodo, najbolj prepoznavna pa je iz kokosovega mleka. To je ravno prav tekoče in po drugi strani smetanasto, da naredi gosto omako, okus in teksturo pa ji lahko izboljšamo s še nekaj žlicami smetane za kuhanje.
Deli s prijatelji