NA HITRO

Večerja v dveh urah

Ni nam treba opraviti velikega nakupa in potem ves dan stati pred štedilnikom; marsikaj se najde v shrambi in hladilniku, dokupimo le najnujnejše.
Fotografija: Namesto celega pečenega piščanca ponudimo fileje v omaki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Namesto celega pečenega piščanca ponudimo fileje v omaki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Nekoč so si gospodinje za pripravo prazničnega kosila ali večerje vzele ves dan, lahko celo še več časa. Kruh in potico so spekle že dan prej, goveja juha je že od jutra brbotala na štedilniku, meso se je v krušni peči peklo tudi po več ur. Seveda se praznikov še danes marsikdo loteva na ta način, a za to je, resnici na ljubo, treba imeti čas.
Namesto celega pečenega piščanca ponudimo fileje v omaki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Namesto celega pečenega piščanca ponudimo fileje v omaki. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Nekdo, ki je na dan pred božičem še v službi, si takega razkošja pač ne more privoščiti. Kljub temu ne gre obupavati, dobro večerjo, četudi ne bo povsem tradicionalna, lahko pripravimo tudi v dveh urah. Z malo iznajdljivosti lahko pripravimo celo večerjo s predjedjo, juho in glavno jedjo. Pravijo, da z dobrim načrtovanjem opravimo že polovico dela, in to prav gotovo velja tudi za pripravo večerje, ne le praznične. Pol ure časa bomo že našli, da pregledamo zaloge v shrambi in hladilniku in načrtujemo jedilnik, če bo nuja, pa skočimo še v trgovino.

Za predjed pripravimo enostavne namaze, na primer iz skute in tune, gotovo imamo kje kakšno konzervo, iz čičerike pripravimo humus, iz trdo kuhanih jajc in smetane pa jajčni namaz. Morda se najde tudi kakšna ozimnica, na primer gobice v kisu, zelenjavna omaka ali pesto. Zraven popečemo kruhke in na palčke narežemo svežo zelenjavo, na primer korenje in papriko, in predjed bo popolna. Namesto celodnevne goveje juhe skuhamo zelenjavno, če ni nič svežega v hladilniku, uporabimo konzervo pelatov in skuhamo odlično paradižnikovo juho.
Preden se zapodimo v trgovino, preverimo domače zaloge.
Preden se zapodimo v trgovino, preverimo domače zaloge.

Če se želimo držati tradicije, ki veleva, da se na božič streže perutnina, ni nujno, da spečemo celo kuro, kot je to vselej naredila babica. Namesto celega piščanca izberemo fileje iz prsi ali bedra, oboje bo pripravljeno hitro, v največ pol ure. Tako fileje kot bedra lahko spečemo ali pripravimo v omaki, če smo povsem brez idej, pa jih spaniramo in ocvremo. Kot prilogo – ali pa namesto mesa – pripravimo zelenjavo, lahko ocvrto, dušeno ali na hitro popečeno, na primer bučke ali jajčevce, ne pozabimo na sveže solate, denimo kitajsko zelje izjemno hitro očistimo in narežemo.


Če ni nujno, da je na mizi perutnina, lahko pripravimo tudi svinjske ali telečje zrezke, pomembno je le, da je meso hitro pripravljeno. Medtem ko pripravljamo preostalo, segrejemo lonec vode in skuhamo krompir, testenine ali riž, kar nam pač bolj ustreza h glavni jedi. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije