SLASTNO
Recept: krompirjev golaž s hrenovko
Preprosta, hitro pripravljena in nasitna jed.
Odpri galerijo
Krompirjev golaž je jed, ki jo ljubitelji krompirja kuhajo na nešteto načinov. Dodajamo mu različne začimbe, suhe mesnine, klobase ali hrenovke, lahko pa je zelo okusna brezmesna jed, tudi veganska.
Pomembno je, da se krompir dobro skuha, skoraj razkuha, tako bo imel golaž značilno gostoto, hkrati pa ostane jed na žlico. Postrežemo ga samostojno, zraven se poda sveža solata.
Pomembno je, da se krompir dobro skuha, skoraj razkuha, tako bo imel golaž značilno gostoto, hkrati pa ostane jed na žlico. Postrežemo ga samostojno, zraven se poda sveža solata.
Za 4 osebe:
700 g krompirja
3 čebule
4 stroki česna
2 papriki
4 zelo zreli paradižniki
1 dl suhega vina
sol, poper, rdeča mleta paprika
kumina, lovorjev list
sveži peteršilj
olje
2 para hrenovk
Krompir olupimo in narežemo na kocke, česen in čebulo olupimo in sesekljamo. Papriko in paradižnik očistimo in narežemo na koščke. V loncu na srednje vročem olju svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo papriko in paradižnik in dušimo, dokler se paradižnik ne razpusti. Dodamo krompir in dušimo pet minut. Potresemo z mleto papriko, dodamo sol, poper, kumino in lovor ter zalijemo z vinom. Dušimo še nekaj minut, dodamo na kolobarje narezane hrenovke in zalijemo z vodo, toliko, da je jed pokrita. Kuhamo slabe pol ure, da se krompir zmehča. Po potrebi dodajamo vodo, vendar jo mora jed do konca skoraj vso popiti. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
700 g krompirja
3 čebule
4 stroki česna
2 papriki
4 zelo zreli paradižniki
1 dl suhega vina
sol, poper, rdeča mleta paprika
kumina, lovorjev list
sveži peteršilj
olje
2 para hrenovk
Krompir olupimo in narežemo na kocke, česen in čebulo olupimo in sesekljamo. Papriko in paradižnik očistimo in narežemo na koščke. V loncu na srednje vročem olju svetlo prepražimo čebulo in česen. Dodamo papriko in paradižnik in dušimo, dokler se paradižnik ne razpusti. Dodamo krompir in dušimo pet minut. Potresemo z mleto papriko, dodamo sol, poper, kumino in lovor ter zalijemo z vinom. Dušimo še nekaj minut, dodamo na kolobarje narezane hrenovke in zalijemo z vodo, toliko, da je jed pokrita. Kuhamo slabe pol ure, da se krompir zmehča. Po potrebi dodajamo vodo, vendar jo mora jed do konca skoraj vso popiti. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.