KVAS

Priljubljeni kvas spremenil ime

Na slovenskem trgu se je pojavilo ime skupine Lesaffre iz Francije, ki pa ni novo v našem prostoru: podjetje Bonopan, ki je bilo ustanovljeno kot hčerinsko podjetje francoskega velikana, se je namreč preimenovalo.
Fotografija: Jerome Lebriez v družbi direktorice Lesaffre Slovenija, d. o. o., mag. Mirjam Kavčič in veleposlanice Francoske republike v Sloveniji, njene ekscelence Florence Ferrari Fotografiji: Jernej Kokol
Odpri galerijo
Jerome Lebriez v družbi direktorice Lesaffre Slovenija, d. o. o., mag. Mirjam Kavčič in veleposlanice Francoske republike v Sloveniji, njene ekscelence Florence Ferrari Fotografiji: Jernej Kokol

Kruh je pri nas eno najpomembnejših živil, katerega ključna sestavina za pripravo je kvas. Pekarska tradicija je v Sloveniji izjemna in tako lahko kupimo veliko odličnih vrst kruha, kljub temu se mnogi s peko radi pozabavajo tudi sami.

Za dober kruh poleg nekaj pekovskih veščin potrebujemo kakovostno moko in seveda kakovosten kvas. Za oskrbo s kvasom pri nas od leta 2001 skrbi podjetje Bonopan, ki je bilo ustanovljeno pred skoraj dvema desetletjema kot hčerinska družba Skupine Lesaffre iz Francije, in se je uveljavilo kot uspešen dobavitelj kvasa in preostalih izdelkov za pekarstvo, predvsem pa inovativnih pekovskih rešitev, ki prenaša bogato mednarodno znanje v naš prostor.
Dogodka se je udeležil tudi prof. dr. Janez Bogataj.
Dogodka se je udeležil tudi prof. dr. Janez Bogataj.

Po skoraj dvajsetih letih delovanja je podjetje spremenilo ime v Lesaffre Slovenija, d. o. o., s čimer si je še bolj utrdilo položaj znotraj skupine. Podjetje iz Logatca je tako dobilo dodatno potrditev za svoje delo, ki je poleg trženja pekovskih izdelkov in pekovskih rešitev tudi družbeno odgovorno. Aktivno namreč sodeluje s srednjimi šolami in fakultetami na področju izobraževanja in somentorstva diplomskih nalog na področju pekovske industrije. V obliki dodatnega šolanja članov komisij in s skrbjo za promocijo pekovskega poklica, v katerem je trenutno pomanjkanje kadra, sodeluje tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije.


S številnimi programi si prizadevajo ohranjati in promovirati slovensko tradicijo peke, prenos izročila in vrednot na nove generacije. Imajo pestre načrte, saj med drugim načrtujejo izgradnjo pekovskega centra, ki bo omogočil intenzivnejši prenos znanja in tehnik na področju pekarstva in naj bi postal center ustvarjanja novih izdelkov in preizkušanja kakovosti surovin, osvajanja novih tehnik in izmenjavo znanja s tujimi in domačimi strokovnjaki.

Pomen podjetja je prepoznala tudi slovenska vlada, ki je s svojo odločbo dovolila uporabo besede Slovenija v imenu podjetja. Jerome Lebriez, predsednik regije Srednja in Vzhodna Evropa Skupine Lesaffre, ki danes po vsem svetu zaposluje več kot 10.500 ljudi, je povedal, da s spremembo imena nekdanja družba Bonopan še bolj izraža pripadnost Lesaffru.


Preimenovanje so na slovesnem dogodku med drugimi pozdravili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec ter veleposlanica Francoske republike v Sloveniji, njena ekscelenca Florence Ferrari in prof. dr. Janez Bogataj, ki se že desetletja ukvarja z etnološkim proučevanjem prehrane. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije