OKUSI

Odprtje tople sezone

Preden blitva zraste v res velike plahte, je zame najveličastnejša ocvrta, saj res preseneti z okusom.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Čeprav te dni ni opaziti, da se začenja topla sezona, sem se vseeno lotila raziskovanja značilne poletne zelenjave blitve.
Mlada je na videz in po vodenem okusu podobna špinači. Dodajajo jo v smutije in sendviče, česar ne morem priporočati, ker mi ni všeč. Uživanje presne blitve je tudi malo sporno zaradi oksatov, ki se izničijo že s soparjenjem. Mlado blitvo kratko pokuhamo in ni več nobenega pomisleka.

Seveda ne bo nič narobe s presno, ni pa priporočljivo uživanje vsak dan ali v večjih količinah. Če se odločite za kuhanje mlade blitve, poskusite s klasično špinačno omako, ki ji dodajte manj bešamela, da ne bo lepljiva, in več česna, muškatnega oreščka ter popra za izrazitejši okus. Dovolj je, da mlade liste blitve kratko prevremo, zmiksamo s česnom in zamešamo v pripravljen bešamel. Omaka gre k pire krompirju in polpetom, o, klasika, odlična je tudi kot nadev za lazanjo.

Ko blitva zraste, ne spominja več na špinačo, ampak bolj na rdečo peso. Ni čudno, saj je z rdečo peso v bližnjem sorodstvu. Poznamo več vrst blitve, z bolj ali manj čvrstimi stebli, ki se razlikujejo tudi po barvi. Tako se najdejo mavrični odtenki od rumene, rdeče do vijolične, pa tudi čisto navadni beli peclji. V vsakem primeru je za večino receptov priporočljivo ločiti peclje od listov in jih pripravljati ločeno. Listi so nežnejši in so hitreje kuhani, stebla so vlaknasta in jih je dobro počez narezati.

Preden blitva zraste v res velike plahte, je zame najveličastnejši recept ocvrta blitva. Redko jo pripravljam, ampak poletje ne sme mimo brez tega krožnika. Zadeva je čisto preprosta, naredim gosto tekoče testo in vanj potunkam ravno prav velik list blitve s pecljem vred, da gre v ponev. V ponvi ga popravim, da se opeče razgrnjen. Zraven pripravim hladno majonezno ali jogurtovo omako za pomakanje. Morda recept ni slišati nič posebnega, zato pa preseneti z okusom. Blitvo vseh velikosti in barv seveda pripravljam tudi s krompirjem po dalmatinsko, tu res ni kaj zgrešiti. Iz južnih krajev je tudi blitvin soparnik, pri katerem se blitva skriva v piti, recept pa naj bi na Balkan prinesli Turki. Bil je navdih za blitvine trikotnike, ki jih predlagam za odprtje tople sezone.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije