Dobra hrana, dobro počutje
Recept za pečen krompir je drugačen, kot smo ga vajeni, okus pa nagovarja, da si želiš še naslednjega grižljaja.
Odpri galerijo
Super, z malo sreče smo preživeli petarde in ognjemete, preveč alkohola, trapastih filmov in nezdravega poležavanja. Čas je za čisto nove pristope in, hej, že četrti dan uresničujemo novoletne zaobljube. Za kosilo zato predlagam pečen krompir, bogato napolnjen v zarezicah in polit s kremno sirovo omako brez sira, zraven skledo malo grenkega radiča za pokoro, nato pa kapo na glavo in v hladen zimski dan na sprehod. Preverjeno pomaga.
Recept za pečen krompir je skrajno preprost, ampak čisto drugačen, kot smo ga vajeni. Cel krompir je zarezan, začinjen in pečen v pečici, nato pa prelit z omamno dobro omako.Namesto rožmarina uporabite svež timijan, peteršilj, drobnjak, koriander ... katero koli sveže in aromatično zelišče. Vendar enkrat morate poskusiti ta recept s svežim rožmarinom, je res posebna kombinacija. Tako pripravljen krompir je super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa je samostojna, kar precej nasitna jed.
Ker nismo imeli fine dinninga z belim prtom, sem vroč pladenj s pečenim krompirjem postavila kar na sredo mize, pokapljala s še toplim prelivom in posula z brusnicami. Bilo je sproščeno, na krožnikih smo si še dodatno polivali krompir z omako in se čudili posebnemu okusu, ki je spominjal na sir. To je tisti okus, ki ostane za prvim grižljajem in te nagovarja, da si želiš še naslednjega. Intenziven, privlačen, osrečujoč okus so na Japonskem imenovali umami in pomeni hkrati tudi dobro počutje po jedi. Nekatere snovi so naravni spodbujevalci okusa, dotikajo se okuševalnih receptorjev in menda hitreje pripeljejo do občutka, da se užitku ne želiš upreti. Japonci so to snov odkrili v miso juhi, osnova nastane v počasni fermentaciji, kar je svojevrstna čarovnija.
Blizu temu so tudi zdravilne in vsestranske gobe šitake. Zdaj vem, zakaj jih vedno kupim, ko imam priložnost. Umami okus je tudi v dimu oziroma dimljeni hrani. Ko sem bila majhna, sva se s starim atom, ki je vsake toliko zlezel na podstrešje, kjer je sušil klobase, smejala mojemu navdušenju, da vse tako lepo diši. Dišeče je bilo zadnje meso, ki sem ga še jedla. Umami naredijo tudi kvasovi kosmiči, alge nori in napol posušeni paradižniki. Moj novoletni sklep je, da bom iskala umami povsod in v vsem, kar bom počela, ne samo v kuhinji.
Super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa samostojna jed!
Recept za pečen krompir je skrajno preprost, ampak čisto drugačen, kot smo ga vajeni. Cel krompir je zarezan, začinjen in pečen v pečici, nato pa prelit z omamno dobro omako.Namesto rožmarina uporabite svež timijan, peteršilj, drobnjak, koriander ... katero koli sveže in aromatično zelišče. Vendar enkrat morate poskusiti ta recept s svežim rožmarinom, je res posebna kombinacija. Tako pripravljen krompir je super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa je samostojna, kar precej nasitna jed.
Ker nismo imeli fine dinninga z belim prtom, sem vroč pladenj s pečenim krompirjem postavila kar na sredo mize, pokapljala s še toplim prelivom in posula z brusnicami. Bilo je sproščeno, na krožnikih smo si še dodatno polivali krompir z omako in se čudili posebnemu okusu, ki je spominjal na sir. To je tisti okus, ki ostane za prvim grižljajem in te nagovarja, da si želiš še naslednjega. Intenziven, privlačen, osrečujoč okus so na Japonskem imenovali umami in pomeni hkrati tudi dobro počutje po jedi. Nekatere snovi so naravni spodbujevalci okusa, dotikajo se okuševalnih receptorjev in menda hitreje pripeljejo do občutka, da se užitku ne želiš upreti. Japonci so to snov odkrili v miso juhi, osnova nastane v počasni fermentaciji, kar je svojevrstna čarovnija.
Za dva:
6 srednje velikih krompirjev
2 žlici oljčnega olja
naribana lupinica približno pol limone
svež rožmarin, fino nasekljan (ali drugo sveže zelišče)
sol in poper
strok česna
Za preliv:
100 g indijskih oreščkov
150 ml vode
150 ml sojinega mleka
žlička bele miso paste
žlička svetlega tahinija
žlica koruznega škroba
česen
sol in poper
3 žlice kvasovih kosmičev
Za dekoracijo in super okus:
brusnice
Namočite indijske oreščke za preliv.
Krompir operite in res temeljito okrtačite.
Rožmarin osmukate z vejic in fino nasekljate. Nasekljate tudi česen. V skledici zmešajte oljčno olje z rožmarinom, česnom, soljo, poprom in naribano lupinico limone.
Krompir je treba čim večkrat zarezati, da ga nalistamo, ampak ne do konca. Najhitreje in tudi najlažje gre, če ga položite v leseno žlico in se bo rezilo noža pravočasno ustavilo na robu.
Vključite pečico (200 stopinj).
Vsako zarezico namažite z začinjenim oljčnim oljem in krompirje sproti polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pecite 20–30 minut v prej ogreti pečici, da se krompir zmehča in se naredi malo skorjice.
Medtem zmešajte preliv.
Odcedite indijske oreščke in jih zblendajte z vsemi sestavinami, da bo preliv gladek, brez koščkov. Miso naj bo bel (svetlejši), da ne obarva preliva. Pokuhajte pri nizki temperaturi. Ves čas mešajte, ker se hitro prismodi. Ko se zgosti, odstavite, a pustite na toplem.
Pečen krompir takoj prelijte s toplo omako in potresite z brusnicami. Uživajte.
6 srednje velikih krompirjev
2 žlici oljčnega olja
naribana lupinica približno pol limone
svež rožmarin, fino nasekljan (ali drugo sveže zelišče)
sol in poper
strok česna
Za preliv:
100 g indijskih oreščkov
150 ml vode
150 ml sojinega mleka
žlička bele miso paste
žlička svetlega tahinija
žlica koruznega škroba
česen
sol in poper
3 žlice kvasovih kosmičev
Za dekoracijo in super okus:
brusnice
Namočite indijske oreščke za preliv.
Krompir operite in res temeljito okrtačite.
Rožmarin osmukate z vejic in fino nasekljate. Nasekljate tudi česen. V skledici zmešajte oljčno olje z rožmarinom, česnom, soljo, poprom in naribano lupinico limone.
Krompir je treba čim večkrat zarezati, da ga nalistamo, ampak ne do konca. Najhitreje in tudi najlažje gre, če ga položite v leseno žlico in se bo rezilo noža pravočasno ustavilo na robu.
Vključite pečico (200 stopinj).
Vsako zarezico namažite z začinjenim oljčnim oljem in krompirje sproti polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pecite 20–30 minut v prej ogreti pečici, da se krompir zmehča in se naredi malo skorjice.
Medtem zmešajte preliv.
Odcedite indijske oreščke in jih zblendajte z vsemi sestavinami, da bo preliv gladek, brez koščkov. Miso naj bo bel (svetlejši), da ne obarva preliva. Pokuhajte pri nizki temperaturi. Ves čas mešajte, ker se hitro prismodi. Ko se zgosti, odstavite, a pustite na toplem.
Pečen krompir takoj prelijte s toplo omako in potresite z brusnicami. Uživajte.
Blizu temu so tudi zdravilne in vsestranske gobe šitake. Zdaj vem, zakaj jih vedno kupim, ko imam priložnost. Umami okus je tudi v dimu oziroma dimljeni hrani. Ko sem bila majhna, sva se s starim atom, ki je vsake toliko zlezel na podstrešje, kjer je sušil klobase, smejala mojemu navdušenju, da vse tako lepo diši. Dišeče je bilo zadnje meso, ki sem ga še jedla. Umami naredijo tudi kvasovi kosmiči, alge nori in napol posušeni paradižniki. Moj novoletni sklep je, da bom iskala umami povsod in v vsem, kar bom počela, ne samo v kuhinji.