Dobra hrana, dobro počutje

Recept za pečen krompir je drugačen, kot smo ga vajeni, okus pa nagovarja, da si želiš še naslednjega grižljaja.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Super, z malo sreče smo preživeli petarde in ognjemete, preveč alkohola, trapastih filmov in nezdravega poležavanja. Čas je za čisto nove pristope in, hej, že četrti dan uresničujemo novoletne zaobljube. Za kosilo zato predlagam pečen krompir, bogato napolnjen v zarezicah in polit s kremno sirovo omako brez sira, zraven skledo malo grenkega radiča za pokoro, nato pa kapo na glavo in v hladen zimski dan na sprehod. Preverjeno pomaga.

Recept za pečen krompir je skrajno preprost, ampak čisto drugačen, kot smo ga vajeni. Cel krompir je zarezan, začinjen in pečen v pečici, nato pa prelit z omamno dobro omako.Namesto rožmarina uporabite svež timijan, peteršilj, drobnjak, koriander ... katero koli sveže in aromatično zelišče. Vendar enkrat morate poskusiti ta recept s svežim rožmarinom, je res posebna kombinacija. Tako pripravljen krompir je super priloga, s prelivom iz indijskih oreščkov pa je samostojna, kar precej nasitna jed.
Miso je tradicionalna japonska začimbna pasta, pripravljena iz fermentiranega riža, ječmena ali soje in gob kōjikin. Okus po navadi opisujejo kot slan, sladek, saden in izrazit. Beli miso, širomiso, je v primerjavi z rdečim manj fermentiran, njegov okus p
Miso je tradicionalna japonska začimbna pasta, pripravljena iz fermentiranega riža, ječmena ali soje in gob kōjikin. Okus po navadi opisujejo kot slan, sladek, saden in izrazit. Beli miso, širomiso, je v primerjavi z rdečim manj fermentiran, njegov okus p

Ker nismo imeli fine dinninga z belim prtom, sem vroč pladenj s pečenim krompirjem postavila kar na sredo mize, pokapljala s še toplim prelivom in posula z brusnicami. Bilo je sproščeno, na krožnikih smo si še dodatno polivali krompir z omako in se čudili posebnemu okusu, ki je spominjal na sir. To je tisti okus, ki ostane za prvim grižljajem in te nagovarja, da si želiš še naslednjega. Intenziven, privlačen, osrečujoč okus so na Japonskem imenovali umami in pomeni hkrati tudi dobro počutje po jedi. Nekatere snovi so naravni spodbujevalci okusa, dotikajo se okuševalnih receptorjev in menda hitreje pripeljejo do občutka, da se užitku ne želiš upreti. Japonci so to snov odkrili v miso juhi, osnova nastane v počasni fermentaciji, kar je svojevrstna čarovnija.

Blizu temu so tudi zdravilne in vsestranske gobe šitake. Zdaj vem, zakaj jih vedno kupim, ko imam priložnost. Umami okus je tudi v dimu oziroma dimljeni hrani. Ko sem bila majhna, sva se s starim atom, ki je vsake toliko zlezel na podstrešje, kjer je sušil klobase, smejala mojemu navdušenju, da vse tako lepo diši. Dišeče je bilo zadnje meso, ki sem ga še jedla. Umami naredijo tudi kvasovi kosmiči, alge nori in napol posušeni paradižniki. Moj novoletni sklep je, da bom iskala umami povsod in v vsem, kar bom počela, ne samo v kuhinji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije