OSKRBA

Tako lahko skrbite za ostarele živali

Z malo sreče je naš štirinožni prijatelj lahko z nami poldrugo desetletje in več, vendar pa se s starostjo, enako kot pri ljudeh, spremenijo tudi njegove potrebe.
Fotografija: Sčasoma ne bo več zmogel po stopnicah. Foto: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sčasoma ne bo več zmogel po stopnicah. Foto: Guliver/Getty Images

Kdaj našega psa ali mačko označimo za seniorja, je odvisno od pasme in velikosti živali. Velika pasma, kot je labradorec, je senior že pri okoli desetih letih, medtem ko je majhna s tem nazivom označena kar nekaj let pozneje, okoli 12. leta.
Starejše živali so manj aktivne in predremajo večji del dneva. Foto: Guliver/Getty Images
Starejše živali so manj aktivne in predremajo večji del dneva. Foto: Guliver/Getty Images

Pri mačkah velja, da imajo večje pasme, kot je maine coon, krajšo življenjsko dobo in se štejejo za starejše živali že pri okoli osmih letih, za običajno evropsko domačo mačko pa lahko rečemo, da je v zrelih letih okoli 14. leta starosti. Ta meja se seveda zniža, če ima naš ljubljenček katero od kroničnih bolezni.
 

Prilagojena hrana


Starejše živali, podobno kot ljudje, postanejo manj aktivne in predremajo večji del dneva. Potreba po kalorijah se tako zmanjša in da bi se izognili pridobivanju telesne teže, ki lahko poslabša mobilnost z dodatno obremenitvijo sklepov, mora biti obrok manjši oziroma sestavljen drugače, da je kalorična vrednost nižja. Nekatere živali v zrelih letih razvijejo tudi težave z želodcem in jim ustreza več manjših obrokov na dan.

Hrana, ki jim jo ponudimo, mora biti lažje prebavljiva, kar se odraža tudi na komercialno pripravljeni hrani za starejše živali, ki je običajno kalorično manj močna in iz lahko prebavljivih virov beljakovin. Če hrano svojim štirinožcem pripravljamo doma, je dobro, da se o spremembi sestave obroka pogovorimo s svojim veterinarjem.
 

Zdravstvena oskrba


Pogostost bolezni pri starejših hišnih ljubljenčkih je, tako kot pri ljudeh, večja. Večina bolezenskih stanj, ki so značilne za starost, so kronične in se razvijejo počasi. Živali so mojstri skrivanja bolezni in bolečine, tako da je marsikdaj, ko nam pokažejo, da z njimi ni vse normalno, lahko že prepozno. Za starejše od osmih let se priporoča letni preventivni pregled pri veterinarju, kjer se naredi tudi osnovno biokemično krvno sliko, ki lahko pokaže morebitne spremembe v delovanju notranjih organov, ki bi jih bilo ugodno spremljati za zagotavljanje zdravja našega kosmatinca.


Za živali, starejše od 12 let, pa se tak pregled priporoča vsakih šest mescev. Nekateri veterinarji že ponujajo paket za starejše živali, v katerem so zajete preiskave, ki so za seniorje priporočljive. Zgodnje odkrivanje bolezni ne pomeni le, da se težavo prej začne zdraviti oziroma preprečevati napredovanje, ampak tudi, da se lastniku da pomembne informacije glede prilagoditve obroka oziroma začetka dodajanja prehranskih dopolnil.
 

Prehranska dopolnila


Podobno kot za ljudi tudi za starejše živali na trgu obstaja široka paleta prehranskih dopolnil. Pomembno je, da se pred dajanjem katerega od njih vedno posvetujete s svojim veterinarjem, saj lahko nekateri, sploh v kombinaciji, živali z določenimi bolezenskimi stanji tudi škodujejo.
 

Oteženo gibanje


Z visoko starostjo se pri kosmatincih pojavijo kronične težave, kot so bolečine v sklepih, oslabljeno delovanje srca in posledično zmanjšana zmožnost gibanja. Če je v našem okolju veliko stopnic, jih naš senior lahko na neki točki ne bo zmogel več. Prav tako postane oteženo skakanje na sedežno ali posteljo, v avto. V ta namen obstajajo na trgu mnogi pripomočki v obliki nedrsečih ramp ali stopnic ali posebne oprsnice, ki omogočijo dvig živali za ročko.
 

Nega


Posebna pozornost je potrebna tudi pri negi. Ostarele mačke se težje negujejo, kar lahko vodi v vozlanje dlake in posledično dermatitis pod vozli, v hujših primerih celo odprte rane in abscese. Posebno pozornost velja posvetiti predvsem zadnjemu delu telesa, saj do tja mnogi starejši muci zaradi bolečin v hrbtenici ne dosežejo.


Redno je treba krajšati kremplje, saj jih žival zaradi manj gibanja slabše obrusi sama, preraščanje krempljev pa pomeni bolečino pri gibanju in lahko tudi povzroči artritis v sklepih zaradi spremenjenega gibanja, to velja tako za pse kot za mačke. Večjo pozornost je dobro nameniti negi zob, saj lahko paradontoze privedejo do bolečega hranjenja in posledično hujšanja.


*Urška Škufca je dr. vet. med.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije