AVSTRIJA

Smuk na božično tržnico v sosednji Avstriji (FOTO)

Po Avstriji so odprli številne adventne sejme, eden najbolj pristnih je tudi najvišji na Solnograškem.
Fotografija: V središču gorske vasice Obertauern je najvišja adventna tržnica na Solnograškem. FOTO: Tina Horvat
Odpri galerijo
V središču gorske vasice Obertauern je najvišja adventna tržnica na Solnograškem. FOTO: Tina Horvat

V zimskošportnem avstrijskem središču Obertauern na višini 1740 metrov je zaživela božična vasica. Posebna je po tem, da se tja lahko pripeljemo kar na smučeh; odložimo jih na lesena stojala, pripravljena prav za to. V ličnih lesenih hiškah ne bomo našli nepreglednih količin božične ponudbe, domačini namreč ponujajo predvsem kakovostne lesene izdelke, na primer jaslice in okraske, in lokalne kulinarične dobrote.

Z vrha Pyramidenkogla lahko doživimo advent z razgledom. FOTO: Gert Steinthaler
Z vrha Pyramidenkogla lahko doživimo advent z razgledom. FOTO: Gert Steinthaler

Lahko se ogrejemo ob kuhančku in drugih adventnih napitkih. Namesto bučnega àpres-ski programa nas na adventnem sejmu v Obertauernu pomirijo zvoki Svete noči in drugih božičnih pesmi. Adventni sejmi s spremljajočimi dogodki so seveda zaživeli tudi drugod po Avstriji.

V naši neposredni bližini, na avstrijskem Koroškem, se lahko med smučanjem ali po njem na primer sprehodimo po adventni poti na Kačjaku (Katschberg), kjer med hojo po posameznih postajah srečamo žive jaslice, ovce, osličke in domače rokodelce, okrepčamo pa se kar na senikih. Prav tako adventni sejem lahko obiščemo po smučanju v zdraviliškem Bad Kleinkirchheimu.

Na avstrijskem Koroškem lahko doživimo pravljični advent tudi z ladjo! V Vrbi (Velden) ponujajo ob več božičnih sejmih v krajih ob bregu Vrbskega jezera tudi plavajoči adventni venec, romantične vožnje s kočijo, ob koncih tedna pa se lahko okoli jezera popeljemo z ladjo.

Na Katschbergu se lahko odpravimo po adventni poti. FOTO: Michael Stabentheiner
Na Katschbergu se lahko odpravimo po adventni poti. FOTO: Michael Stabentheiner

Slovencem najbližji adventni sejem v Avstriji lahko obiščemo v Celovcu, kjer sejemsko in gostinsko ponudbo spremlja glasba v živo najboljših koroških pevskih zborov, z mestnega zvonika pa se oglaša pihalni orkester.

Prav posebno doživetje za vso družino je tudi božično doživetje z izjemnim razgledom. Na Jedvovci (Hodiše, Keutschach am See) so že leta 2013 zgradili najvišji leseni razgledni stolp na svetu – Pyramidenkogel, s katerega imamo dih jemajoč razgled na vso avstrijsko Koroško. V adventnem času tam pripravijo adventni sejem z odprtim ognjem, lesenimi kočami, kakovostnimi izdelki iz regije, lokalnimi poslasticami in zanimivim zimskim programom za otroke. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas