DOMAČI PRIJATELJI

Psi: delu predani neutrudni lovci

Objavljeno 13. maj 2020 17.36 | Posodobljeno 13. maj 2020 15.54 | Piše: Metoda Mikuž*
Ključne besede: psi ptičarji

Mednarodna kinološka zveza v sedmo skupino uvršča ptičarje, vsestranske lovske pse, kar lahko potrdijo številni slovenski lovci.

Madžarska vižla je bila od nekdaj lovski pes, vedno pogosteje pa je tudi v nelovskih rokah.
V nasprotju s svojimi bratranci goniči psi teh pasem pri delu tesno sodelujejo z vodnikom. Ko pridejo do pernate divjadi, obstojijo in nepremično gledajo v plen ter čakajo, kaj bo storil vodnik – strokovnjaki pravijo, da imajo stojo na divjad, kar je tej pasemski skupini prirojeno. V lovišče sme samo dobro izšolani ptičar.

Kontinentalni in britanski

Mednarodna kinološka zveza (FCI) jih loči na kontinentalne in britanske. Med njimi so zelo popularne pasme, ki jih ne poznajo samo lovci. Med kontinentalnimi velja omeniti ostrodlakega italijanskega ptičarja, dva nemška (žimavca in kratkodlakega ptičarja), med francoskimi pa bretonskega ptičarja, francoskega ostrodlakega in gaskonjskega ptičarja.

Dlaka in znamenita drža

Psa, ki sta tudi zaradi dolge lepo padajoče dlake pritegnila pozornost ljudi, ki se ne ukvarjajo z lovstvom, sta gotovo lovca z
image
Bretonska ptičarka Pegi je v Švrka prišla kot mladička in tečaj končala kot samozavestna, poslušna psica, pripravljena na sodelovanje.
Britanskega otočja, to sta angleški in irski seter, zadnji z značilno rdeče plamenečo barvo. Kratkodlaki, vitki lovec je angleški poenter z značilnim dolgim gobcem, ki v stoji na divjad drži rep horizontalno, v isti višini vrat in glavo, eno tačko ima dvignjeno. Ta njegova znamenita drža je ovekovečena na številnih umetniških slikah po britanskih dvorcih.

Priljubljena vižla

Srednje velik ptičar, velikokrat zlato rjave barve, je madžarska vižla. Pasma, ki je bila od nekdaj v lovskih rokah, že kar nekaj časa postaja družinska pasma ljubiteljev, ki imajo radi bolj aktiven življenjski slog, ki je tem psom pisan na kožo. Zaradi prijaznega značaja je prijeten, zelo učljiv družinski član.
Energije na pretek
Ptičarji so pravi atleti z veliko energije, ki pa jo morajo tudi pokuriti. Pes, utrujen od dela, je srečen pes. Lastnik, ki mu tega ne omogoči oziroma njegove energije ne zna pravilno usmeriti, se bo morda moral spopasti z neželenim vedenjem (pretirano lajanje, kopanje lukenj ali grizenje predmetov). Mnogi ptičarji so zaradi privlačnega videza, prijetnega značaja in atletskih sposobnosti v nelovskih rokah.

Lovska strast

Psi so prilagodljive živali in se hitro vključijo v človeško družbo. Ob tem ne smemo pozabiti na njihovo gensko zasnovo, na kar pazijo lovski vzreditelji, ki si prizadevajo z vestno vzrejno politiko utrditi njihovo tako znano pozo. Če ne zaradi drugega, je lažje psa prijeti in tako preprečiti, da ga ne premami lovska strast, če stoji pred njim nedolžna kokoška. V šolo Švrk lovski psi žal prihajajo bolj poredko, a za tiste, ki so hodili, lahko rečemo, da jih je bilo (poleg drugih umetnosti) zelo lahko naučiti pozornosti na vodnika. Učenje te veščine, ki je ena od temeljev šole, je šlo pri njih gladko, saj imajo to že v krvi.
* Metoda Mikuž je svetovalka za vedenje družnih živali in inštruktorica v šoli Švrk, FB: Šola Švrk
Deli s prijatelji