ČIŠČENJE

Pomivalni stroj ni le za posodo

Čeprav je namenjen pomivanju posode, lahko v njem očistite tudi predmete, ki s kuhanjem nimajo prav nič skupnega.
Fotografija: Foto: guliver/Getty images
Odpri galerijo
Foto: guliver/Getty images

Osnovni namen pomivalnega stroja je res pomivanje posode, a na seznamu predmetov, ki jih lahko operete v njem, niso le žlice, krožniki, lonci in kozarci. Poglejte, kaj vse bo vanj zašlo umazano in iz njega prišlo čisto, čeprav nikoli niste niti pomislili, da bi vam bil pri čiščenju tega lahko v pomoč.
 

Od igračk do krtačk


Na otroških igračah se hitro nakopiči umazanija. Ta je trdovratna, hkrati je čiščenje zlasti manjših vse prej ko lahka naloga, ki pa bi jo morali zaradi zdravja malčkov opraviti vsaj enkrat na mesec. Najenostavneje bo šlo v pomivalnem stroju. Večje igrače položite na njegove rešetke, manjše poberite v mrežasto vrečko, ki jo sicer uporabljate za pranje občutljivega perila, in jih operite, kot bi pomivali posodo.

Lončke za zobne ščetke, držala za mila in druge plastične kopalniške pripomočke, ki jih uporabljate vsak dan, prav tako očisti pomivalni stroj. Naj bodo plastični ali keramični. Kombinacija curkov vode, detergenta in visokih temperatur bo poskrbela za njihovo čistočo in dezinfekcijo.
Glavnike in krtače za lase iz umetnih materialov lahko perete v pomivalnem stroju. Foto: guliver/Getty images
Glavnike in krtače za lase iz umetnih materialov lahko perete v pomivalnem stroju. Foto: guliver/Getty images

Krtače za lase ter plastični glavniki so predmeti, za katere najbrž niste pomislili, da bi jih lahko oprali v napravi, ki je namenjena pomivanju posode. Najprej z njih odstranite vse lase, da ne bi povzročili težav z odtokom, nato jih položite vanjo in jo vključite. Le lesene pripomočke za urejanje las in krtače s ščetinami iz naravnih materialov raje perite na roke.


Tudi nastavki in cvetje


Pripomočki, ki so namenjeni čiščenju doma, se hitro umažejo in nekaterih od njih zaradi oblike res ni lahko očistiti. Med takšne spadajo različni nastavki, ki omogočajo temeljitejše sesanje. Vse nastavke sesalnika brez skrbi operite v pomivalnem stroju. Preden jih položite vanj, le odstranite vso večjo umazanijo, ki se rada zatakne v njihove pregibe.


Police hladilnika se zaradi stalnega stika s hrano hitro umažejo. Lahko se z njimi mučite v koritu ali jih položite v pomivalni stroj, ga vključite in nato čiste namestite v hladilnik. Opozorilo: pred pranjem jih je priporočljivo segreti na sobno temperaturo, da se zaradi prevelike temperaturne razlike ob stiku z vročo vodo ne bi poškodovale.

Imate plinski štedilnik? Potem veste, da se na gorilnikih hitro nakopiči trdovratna umazanija, ki jo je vse prej ko preprosto očistiti. Na srečo lahko tudi te položite v pomivalni stroj, ga vključite in počakate, da namesto vas opravi delo. Preden jih namestite nazaj, le poskrbite, da se bodo povsem posušili.


Dolgo ste iskali umetne lončnice, ob pogledu na katere nihče ne bi uganil, da niso prave. Lepo polepšajo dom, na žalost pa imajo slabo stran: prah, ki se nabira na njih, je skoraj nemogoče očistiti. Če seveda ne veste, da je tudi tu rešitev pomivalni stroj. Plastično (ne svileno) umetno cvetje položite na njegovo zgornjo rešetko in ga vključite pri najnižji možni temperaturi. Ko bo naprava zaključila, bo čudovito, kot je bilo tedaj, ko ste z njim prvič okrasili stanovanje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije