DIŠEČE

Pet učinkovitih trikov, ki preženejo smrad

Neprijetne vonjave lahko iz doma preženete na res preproste načine.
Fotografija: Za prijeten vonj poskrbite brez umetnih dišav. FOTO: Andreypopov, Getty Images
Odpri galerijo
Za prijeten vonj poskrbite brez umetnih dišav. FOTO: Andreypopov, Getty Images

Zgodi se, da vonj v domu ni ravno prijeten. Nasprotno, po njem se širi smrad, ki res ni v ponos. Dobro je zato poznati načine, kako neprijetne vonjave premagati. Poglejte pet res učinkovitih, ob tem pa še na moč preprostih.

Kuhajte začimbe

V lonček stresite dišeče začimbe, denimo cimet, klinčke, rožmarin, baziliko. Dodajte vodo in kuhajte. Med vretjem se bo sproščala dišeča para, ki bo nadvladala neprijeten vonj.

Namesto začimb lahko uporabite tudi eterična olja ali olupke sadežev, denimo cirusov in jabolk.

Osvežite oblazinjeno pohištvo

Ne glede na to, kako pridno in dosledno ga čistite, v tkanine oblazinjenega pohištva se kaj radi ujamejo vonji, ki niso v ponos. Rešitev v tem primeru je trik z otroškim pudrom: posujte ga po foteljih, kavču, preprogi, počakajte nekaj minut in ga nato posesajte. Puder bo prijetno odišavil pohištvo in s tem celoten dom.

Lahko pa v plastenki z razpršilom zmešate enaka deleža vode in vodke ter z mešanico poškropite zavese in druge tkanine. Učinek bo zagotovo opazen.

Osvežite smetiščne koše

Eden pogostih virov smradu so umazani smetiščni koši. Poskrbite torej za njihovo čistočo ter jih osvežite z eteričnimi olji ali na njihovo dno, preden vanje namestite vrečko, položite dišeče robčke za perilo.

Očistite odtoke

V kuhinji in kopalnici. Tudi ti so velikokrat vir neprijetnih vonjav, ki jih preženete tako, da vsaj enkrat na mesec odtoke posujete z jedilno sodo ter čeznjo prelijete kis. Dezinfekcija bo preprečila smrad in zmanjšala možnost za zamašitev odtoka.

Očistite pralni in pomivalni stroj

Obloge, ki se kopičijo v obeh, oddajajo vonjave. Občasno je zato očistite tako, da poženete prazna, vanju pa vlijte alkoholni kis. Ta bo raztopil obloge. Na koncu ne pozabite temeljito obrisati tesnil na vratih obeh, saj so tudi ta pogosto kriva za zadrego.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas