14 FEBRUAR

Valentinovo niso le srčki in objemi

V Gani je 14. februar tudi nacionalni praznik čokolade. V Južni Koreji imajo valentinovo celo vsak mesec.
Fotografija: Praznovanje dneva zaljubljencev ni povsod enako. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Praznovanje dneva zaljubljencev ni povsod enako. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Ko pomislite na valentinovo, pomislite na srčke, vrtnice, čokolado in romantično večerjo, ampak praznovanje dneva zaljubljenih je lahko tudi drugačno.

Japonska

Na Japonskem je kot vedno vse drugače, tam so dekleta tista, ki se za valentinovo trudijo očarati fante, in jim podarjajo čokolado v najbolj neverjetnih oblikah in količinah. Še posebno zanimivo je, da obstaja giri čoko ali obvezna čokolada, ki jo morajo ženske kupiti svojim moškim sodelavcem.

Južna Koreja

Tam praznujejo valentinovo kar vsakega 14. v mesecu, ne samo februarja. Darila, ki si jih poklanjajo, so objemi, vrtnice, vino in poljubi, ko pa pride pravo valentinovo, so dovoljene tudi čokolade, plišaste igračke in vse, kar se materialnega lahko spomnite. Najbolj zanimivo pa je, da imajo poseben dan za valentinovo za moške in posebnega za ženske, niso pa pozabili niti na samske, ti 14. aprila praznujejo črni dan, oblečejo se v črno, jejo črno hrano in sočustvujejo z vsemi, ki so samskega stanu.

Gvatemala

Poseben pridih praznovanju valentinovega dajejo v Gvatemali upokojenci, ki se na ta dan slavnostno našemijo v maske in perje in se sprehodijo skozi mesto v častni paradi za seniorje.

Gana

Glede na to, da je Gana ena najbolj znanih pridelovalk kakavovega zrnja, se ni treba čuditi, da si njeni prebivalci za valentinovo podarjajo ogromne količine čokolade, ki je pogosto tudi ročno delo, in zato so nekateri izdelki prave skulpture. Vendar so šli Ganci še korak dlje in so 14. februar razglasili za nacionalni dan čokolade.

Finska

Na Finskem stvari radi delajo po svoje, zato so tudi valentinovo obrnili nekoliko po svoje. Pri njih ne gre toliko za hvalnico ljubezni kot za hvalnico prijateljstvu, zato se na ta dan med seboj obdarujejo res dobri prijatelji.

Južna Afrika

Tam si na valentinovo na rokav pripnejo ime svoje simpatije in ves dan hodijo s tem naokoli, kar seveda ne ostane neopaženo. V najboljših primerih se konča s tako zaželenim zmenkom ali poroko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije