CITRUSI

Tudi preveč toplote jim škoduje

Objavljeno 06. december 2018 13.47 | Posodobljeno 06. december 2018 13.47 | Piše: Alenka Kociper

Ljubitelji citrusov vedo, da jih morajo čez zimo umakniti pred mrazom, paziti pa je treba, da ob preveliki skrbi rastline ne bodo propadle zaradi previsokih temperatur.

Citrusi so lepe okrasne rastline FOTO: Guliver/Getty Images
Južno sadje je že dolgo del našega vsakdanjika, zlasti so priljubljeni citrusi. Še posebno si jih privoščimo pozimi, ko domačega svežega sadja ni v obilju. Letos so shrambe polne jabolk, pa vendarle se bodo pomaranče, mandarine in manj popularni citrusi, na primer grenivke, limete ali kumkvate, zagotovo znašli v nakupovalnih košarah. Seveda, nekateri jih gojijo tudi na svojem vrtu, najpogosteje v loncih, in jih pozimi pred mrazom umaknejo na toplo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Ponekod na Primorskem lahko prezimijo tudi v zavetni legi ob hiši. FOTO: Guliver/Getty Images

Pravzaprav vzgoja citrusov ni tako zahtevna, le mraz jih bo zanesljivo pomoril, če jih bomo čez zimo pustili zunaj. Le v Primorju, pa še to v zavetnih legah, si lahko privoščimo, da jih pustimo zunaj tudi v hladnih mesecih.

Najbolj priljubljeni citrusi za gojenje so bržkone limone, omislimo si lahko tudi druge. Ob primerni negi in razmerah si lahko obetamo dober pridelek, sicer so citrusi tudi nadvse lepi okrasni grmiči.

Sadimo jih lahko na pomlad ali jeseni, seveda jih lahko kupimo že v loncu in jih samo postavimo na želeno mesto ter jih presadimo po potrebi. Za selitev na toplo moramo ujeti pravi čas, vsekakor pred prvo slano. Vendar tega na toplo ne smemo jemati preveč dobesedno, limonam, pomarančam in klementinam bo namreč zadoščala temperatura od 10 do 15 stopinj, nekatere vrste, na primer kumkvati, pa bodo zimo dobro prestali tudi pri petih stopinjah ali celo manj.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Citrusi so lepe okrasne rastline FOTO: Guliver/Getty Images

Pravzaprav jim bo pretoplo okolje škodilo, kar se bo pokazalo po tem, da bodo začele hirati, listje bo porumenelo in odpadlo. V pretoplem okolju lahko rastlina začne poganjati. Rastlina, ki je bila pozimi izpostavljena tovrstnim tegobam, bo na pomlad težje odgnala, posledice pa se bodo kazale v slabši ozelenelosti in rodnosti.
Citruse v loncih na toplo prestavimo najpozneje pred prvo slano.


V krajih, kjer ni hude zime, je dovolj že, če lonce postavimo v zavetne lege nekje ob hiši, tam, kjer so običajne temperature nižje od zgoraj navedenih, pa citrusom poiščemo prostor v hiši. Vendar pazimo, da bo dovolj svetlobe, saj bodo v temi tudi začeli pešati. Poiščemo primeren prostor na primer v garaži ali na stopnišču, pri čemer je treba biti pozoren, da ne bo pretopel. Če se v sončnih dneh preveč ogreje, ga prezračimo in tako primerno ohladimo. Pozorni bodimo na vlažnost zraka, ta bi morala biti vsaj 50-odstotna. Po potrebi rastline rosimo po listih. 
Deli s prijatelji