Tesla vredna več od Volkswagna

Delnice ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov so se samo letos podražile za 30 odstotkov, s čimer se je tržna vrednost Tesle dvignila nad sto milijard dolarjev.
Fotografija: Ustanovitelju Tesle in največjemu posamičnemu delničarju Elonu Musku se lahko upravičeno reži. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ustanovitelju Tesle in največjemu posamičnemu delničarju Elonu Musku se lahko upravičeno reži. FOTO: Reuters

Tržna vrednost ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov Tesla je prvič presegla magično mejo sto milijard dolarjev (902 milijona dolarjev), s čimer je po vrednosti prehitela nemško skupino Volkswagen. Že prej je bila vredna več od Forda in General Motorsa skupaj. Vrednost Teslinih delnic je samo v letošnjem letu zrasla za več kot 30 odstotkov.
 

Nagrada za Muska


Če bodo Tesline delnice obdržale trenutno vrednost oziroma če bodo še naprej rasle, se njenemu ustanovitelju in izvršnemu direktorju Elonu Musku obeta mastna nagrada: samo v prvem paketu naj bi prejel za 346 milijonov dolarjev (312 milijonov evrov) delnic. Tukaj je treba povedati, da se je Musk zavezal, da od svoje družbe ne bo prejemal plače, dokler njena tržna vrednost (trajno) ne preseže milijarde dolarjev.


A medtem ko Musk noče prejeti niti minimalne letne plače v višini 56.000 dolarjev (50.500 evrov), to ne pomeni, da od Tesle ni prejel ničesar: njegovo premoženje ocenjujejo na 27 milijard evrov, s čimer se na lestvici najbogatejših zemljanov (po ocenah poslovne revije Forbes) uvršča na 40. mesto. Trenutno ima v lasti okoli 19 odstotkov delnic Tesle, če pa se bo rast nadaljevala, bi lahko po sedanjih načrtih z nagradami v obliki delnic svoj delež povečal na dobrih 28 odstotkov. In posledično postal najbogatejši zemljan.
 

Nepričakovani dobiček


Vrednost Teslinih delnic se je podvojila od razkritja poslovnih rezultatov za tretje četrtletje 2019, ko so presenetljivo zabeležili dobiček, in od novice, da gradnja Tesline tovarne na Kitajskem poteka hitreje od načrtov, poleg tega pa da bo tudi naslednji križanec model Y na trg prišel prej, kot so sprva mislili.
Ustanovitelju Tesle in največjemu posamičnemu delničarju Elonu Musku se lahko upravičeno reži. FOTO: Reuters
Ustanovitelju Tesle in največjemu posamičnemu delničarju Elonu Musku se lahko upravičeno reži. FOTO: Reuters

Oseminštiridesetletni Musk je svoje podjetje v minulih letih pripeljal na vodilno mesto med proizvajalci električnih avtomobilov, pri čemer je prehitel po proizvodnji neprimerno večje in bolj uveljavljene blagovne znamke. Skupina Volkswagen, denimo, je največji proizvajalec avtomobilov na svetu: lani je izdelala skoraj 11 milijonov vozil, Tesla pa jih je lastnikom dostavila le okoli 367.500. Ni vse v količini ...
 

Dobri obeti


V finančni analitsko-raziskovalni družbi New Street Research, specializirani za visoko tehnološka podjetja, Tesli napovedujejo še večjo rast: po njihovih ocenah naj bi po letu 2025 izdelala od dva do tri milijone avtomobilov na leto, delnica pa naj bi dosegla vrednost 800 dolarjev (722 evrov) – zdaj se giblje pri 570 dolarjih (514 evrih).


Borzna hiša Wedbush je napovedala, da bo močno povpraševanje na Kitajskem in v Evropi še povečalo zaslužke v četrtem četrtletju minulega poslovnega leta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije