LJUBEZENSKI TRIKOTNIK

Ptički imajo dva očeta in eno mamo

Tako zapleten ljubezenski trikotnik – ali, morda bolje, večkotnik – bi si morda lahko izmislili filmarji, vendar se je spletel v resničnosti, v naravi.
Fotografija: Letošnjo pomlad so se jim izvalili trije mladiči. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Letošnjo pomlad so se jim izvalili trije mladiči. FOTO: Facebook

Po zapleteni ljubezenski predzgodbi so zdaj namreč ostali dva samca ameriškega jezerca, Valor I. in Valor II., in samica Starr, ki v nekonvencionalni družinski enoti skupaj skrbijo za to pomlad izlegle mladiče.

Vrgla ga je iz gnezda

Nenavadna zgodba se je začela pisati leta 2012, ko je kljunčkanje med Valorjem I. in samico Hope rodilo dva mladiča. A se novopečeni ptičji oče ni izkazal v starševski vlogi, Hope ga je vrgla iz gnezda in si poiskala novega partnerja, Valorja II. A čeprav je poskušala biološkega očeta izriniti iz življenja svojih mladičev, ni odletel daleč, ampak je, kot se za ptico, ki se spari za vse življenje, tudi spodobi, novo družinico spremljal kot senca. Ter se, ko je družino predlani doletela nesreča, izkazal.

...
...


Leta 2017 je nad gnezdo Valorja II. in Hope prišla huda ura, napadle so ga namreč druge ptice roparice, pri čemer je bila Hope najverjetneje usodno ranjena, saj je od tistega dne nihče več ni videl, Valor II. pa je ostal sam z dvema mladičema. No, ali pa bi, če mu ne bi na pomoč priskočil Valor I., ki nikoli in odletel prav daleč. »Očeta sta združila moči in skupaj poskrbela, da sta mladiča odrasla,« razlaga Pam Steinhaus iz zavetišča za divje živali v ameriški zvezni državi Mississippi.

A tudi če sta njuna ptička odrasla in odletela iz gnezda, sta očeta ostala družina, lani pa se jima je pridružila samica Starr, pozimi izlegla jajca, iz njih pa so se spomladi izlegli trije goliči. Za njih zdaj družno skrbijo mama in oba očeta, ki si starševske in gospodinjske naloge pravično delijo. »V gnezdo vsi trije prinašajo vejice in jih skupaj preurejajo. Tudi med valjenjem sta na jajcih včasih sedela očeta, da je imela Starr čas za počitek. Hrane jim nikoli ne zmanjka, prinašajo jo vsi trije.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije