NAROBE

Pet napak pri pranju posteljnine

Čeprav se pranje posteljnine ne zdi zapletena naloga, mnogi pri skrbi za rjuhe ne ravnajo prav.
Fotografija: Tako preredko pranje kot tudi premočan detergent vašim rjuham krajšata življenjsko dobo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Tako preredko pranje kot tudi premočan detergent vašim rjuham krajšata življenjsko dobo. FOTO: Thinkstock

Da je spanec v čisti in sveži posteljnini neprecenljiv, se bo strinjal vsakdo. A pranje rjuh ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled. Obstaja vsaj pet napak pri skrbi za čisto posteljno perilo, ki krajšajo njeno trajanje. Poglejte, katere so najpogosteje usodne.

Pranje posteljnine skupaj z brisačami

Med pranjem brisače puščajo veliko vlaken, ki se lahko ujamejo v tkanine rjuh. Če jih skupaj z brisačami sušite v sušilem stroju, je to še opaznejše. Prav tako lahko groba vlakna brisač poškodujejo tista rjuh in jim tako skrajšajo rok uporabnosti.

Posteljnino predolgo puščate v pralnem stroju

Ta je zato zmečkana in pogosto tudi neprijetnega vonja. Takoj ko stroj opere, iz njega vzemite posteljnino in jo posušite.

Uporabljate močan detergent za pranje

Tako preveč detergenta kot tudi preagresivno pralno sredstvo perilu ne koristita, saj lahko poškodujeta vlakna posteljnine, zlasti če je ta kvalitetnejša. Za pranje rjuh so priporočljivejši nežni tekoči detergenti v zmernih količinah.

Prevroča voda

Res je, da le prava temperatura vode omogoča temeljito pranje, a pranje pri 90 stopinjah Celzija ni potrebno. Dovolj bo, če boste posteljno perilo prali pri 60 stopinjah in s tem dlje ohranili tkanine, barve in obliko rjuh.

Preredko pranje

Posteljnino bi morali menjavati vsaj enkrat tedensko. Tako je mogoče z nje sproti odstranjevati umazanijo in preprečiti, da bi v njej nakopičena olja, znoj in odmrle celice skrajšale njeno življenjsko dobo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije