PAMETNI TELEFONI

Lahki težkokategornik

Huawei mate 20 lite je še eden od predstavnikov srednjega razreda, pri katerem se človek sprašuje, zakaj bi dajal dvakrat več denarja za telefon.
Fotografija: Umetno inteligenco v kameri je bolje ugasniti, saj pretirava z barvami in kontrasti. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Umetno inteligenco v kameri je bolje ugasniti, saj pretirava z barvami in kontrasti. FOTO: Staš Ivanc

Medtem ko čakamo na premiero glavnih junakov serije mate 20, ki bo 16. oktobra v Londonu, nam je Huawei že postregel z olajšano različico svojega velefona. Mate 20 lite nadaljuje Huaweijevo tradicijo zmogljivih telefonov za normalen denar, treba pa je priznati, da je konkurenca v srednjem razredu ubijalska, veliko bolj kot v zgornjem, kjer ima vsak proizvajalec neki svoj adut, na katerega prisega in ki je tisto, kar njegov izdelek naredi nekaj posebnega. Pri Huaweiju so to že nekaj let njegove kamere, ki jih razvija v sodelovanju s slovito nemško fotografsko hišo Leica.

Dva para kamer

Mate 20 lite seveda nima Leicine optike, čeprav ima kar štiri kamere: dve spredaj in dve zadaj. Pri slednjih gre za nadgradnjo tistih v prejšnjem matu 10 lite in aktualnem P20 lite, s tem da se je ločljivost glavne kamere dvignila s 16 na 20 milijonov pik pa tudi zaslonka zdaj na senzor spusti nekaj več svetlobe (f/1,8 namesto f/2,2). Drugo zrklo ima le dva milijona točk, poskrbi pa za boljšo globinsko sliko. Optičnega povečevanja slike ni. Na sprednji strani je princip podoben, le da ima glavna selfie kamera kar 24 milijonov točk.


Huawei mate 20 lite bo prava izbira za marsikoga, ki bi rad zmogljiv, lep in velik telefon z dobro kamero in vzdržljivo baterijo. FOTO: Staš Ivanc
Huawei mate 20 lite bo prava izbira za marsikoga, ki bi rad zmogljiv, lep in velik telefon z dobro kamero in vzdržljivo baterijo. FOTO: Staš Ivanc

Kakor je že v navadi v tem razredu, lahko mirno pritrdimo, da so fotografije v dobrih svetlobnih razmerah zelo dobre. Le umetno inteligenco je dobro izklopiti, saj res pretirava s kontrasti in barvami, tako da znajo biti slike zelo nenaravne. Umetna inteligenca v (veliko dražjem) P20 pro to počne veliko bolj prefinjeno. Na srečo se da fotografsko umetno pamet izklopiti s pritiskom na ikonico AI. Hec pa je, da v slabših svetlobnih razmerah AI poskrbi za boljše fotografije kot sicer. Seveda ne moremo pričakovati čudežev, kakršne v temi dela P20 pro, a nočne fotografije znajo biti kar solidne. Prednja kamera dela poštene posnetke, čeprav bi človek od 24 MP-kamere pričakoval še kaj več.

Poleg portretnega načina, kjer lahko vklopimo ali izklopimo »boke« učinek zamegljenega ozadja, izbiramo različne vrste osvetlitve in uravnavamo »lepotni nivo«, ima mate 20 lite tudi t. i. način zaslonke, pri katerem simulira spreminjanje odprtosti zaslonke kot pri klasičnem fotoaparatu in s tem nivo zamegljenosti ozadja. To je »inovativna« stvar, s katero so se pri Applu na veliko hvalili na nedavni predstavitvi novih iphonov, Huawei pa jo ima že nekaj časa. Ker Huawei z olajšanim matom cilja na mlajšo publiko, saj je v aplikaciji kamera na voljo tudi »objektiv AR«, v katerem telefon portretirancem lepi ušesa in podobne hecnosti, v prostor pa postavlja navidezne pingvine in podobno.

Video je omejen na 1080p s 30 ali 60 sličicami na sekundo, sicer pa za domače potrebe verjetno redko kdo snema filmčke v 4K ultravisoki razločljivosti.

Živahno srce

Mate 20 lite ne razočara niti pri surovi procesorski moči: v njem bije novi procesor kirin 710, ki je malce počasnejši kot snapdragon 660, kakršnega najdemo v nokii 7 plus, in opazno hitrejši od svojega predhodnika, kirina 659, ki je poganjal mate 10 lite in P20 lite. Delovnega pomnilnika je za poštene štiri gigabajte, shrambe pa je 64 GB, da se jo razširiti s spominsko kartico. Po domače povedano: telefon bo brez težav poganjal tako rekoč vse, kar bomo hoteli, uporabniški vmesnik emui 8.2, ki temelji na androidu 8.1, pa bo poskrbel, da bo telefon enako hitro deloval tudi čez leto ali več.

Odlična baterija

Novi procesor je izdelan v 12-nanometrski tehnologiji, kar pomeni, da je tudi energetsko učinkovitejši od prejšnje generacije. Ker je olajšani kolega opremljen s konkretno baterijo (3750 mAh), to v praksi pomeni, da bo ob običajni uporabi zdržal tudi do dva dneva. Telefon ima simetrični vmesnik usb c, izhod za slušalke, razmeroma močan zvočnik na spodnjem robu, obvlada hitro polnjenje (31 odstotkov v pol ure).

Eleganten videz

Za konec pa lahko pohvalimo še velik in super širok zaslon, ki se postavlja s kar 6,3 palca in 1080 krat 2340 pikami ter razmerjem stranic 19,5 : 9. Kje so že časi nekdanjega standarda 16 : 9 ... Ogrodje lepo izdelanega telefona je aluminijasto, prednja in zadnja stran pa sta stekleni. Zadnja stran, še sploh v modri barvi, poskrbi za krasne odseve na svetlobi, je pa malce bolj občutljiva za mastne prste in udarce, tako da jo je pametno vtakniti v kak etui. Maloprodajna cena aparata je postavljena na 440 evrov, kar ni tako malo pa tudi konkurenca je huda. A mate 20 lite je telefon srednjega razreda, pri katerem se, tako kot še pri nekaterih drugih, mirno vprašaš, kaj več ti sploh ponudijo tisti najdražji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije