OMEJITVE

Kako dolgo smete v zamrzovalniku hraniti živila

Objavljeno 19. september 2018 10.35 | Posodobljeno 19. september 2018 10.45 | Piše: M. F.
Zamrzovanje živil je odličen način za shranjevanje in podaljšanje roka uporabnosti živil, a v zamrzovalniku ne smejo ostati predolgo.
Zamrznjena živila ne trajajo neskončno. FOTO: Thinkstock
Zamrzovanje je več kot dobrodošel način shranjevanja živil. Avstralska prehranska strokovnjakinja Joanna McMillan pravi, da je mogoče večino hrane spravljati v zamrzovalnik, vendar v isti sapi opozarja, da je pomembna pravilna priprava in upoštevanje tega, da imajo tudi zamrznjena živila rok uporabnosti.
  • McMillanova priporoča tudi zamrzovanje kuhanih testenin in ostankov rižote, a ti po njenem mnenju ne smejo ostati zamrznjeni več kot dva meseca.
  • Lupinaste plodove lahko shranite v zamrzovalnik. Cele, narezane ali zmlete, treba pa jih je uporabiti v letu dni.
  • Moki lahko z zamrzovanjem podaljšate uporabnost, vendar mora biti shranjena v tesno zaprtih polivinilastih vrečkah. Porabite jo najkasneje v pol leta.
  • Zamrznete lahko tudi sir, celega ali naribanega. Porabite ga v vsaj pol leta.
  • Tudi maslo v zamrzovalnku traja dlje kot v hladilniku. Soljeno maslo tako zdrži eno, nesoljeno pol leta.
  • Kruh in krušne drobtine prav tako sodijo v skrinjo. Kruh porabite v mesecu dni, drobtine v treh mesecih.
  • Mogoče je zamrzovati začimbe. Nasekljajte jih, jih stresite v kalupe za ledene kocke, prelijte z vodo ali olivnim oljem in zamrznite. Uporabne bodo 12 mesecev.
  • Na enak način lahko spravite ostanke vina (uporabni so tri mesece), beljake (10 mesecev), omake od pečenja in juhe. Uporabite jih v letu dni.
  • Banane olupite, nasekljajte, jih pospravite v zamrzovalnik in uporabite v treh do štirih mesecih. Idealne so za pripravo sadnih zmeškov in peciv, na enak način pa lahko pospravite tudi drugo sadje.
Deli s prijatelji