FESTIVAL

FOTO: Portugalka ponuja takojšnje užitke

Metliški vinogradniki v soboto vabijo na 10. festival Mlada portugalka.
Fotografija: Kraljica metliške črnine Melanie Miketič je v Belo krajino povabila kraljice iz drugih slovenskih vinorodnih regij.
Odpri galerijo
Kraljica metliške črnine Melanie Miketič je v Belo krajino povabila kraljice iz drugih slovenskih vinorodnih regij.

To soboto bo v Metliki znova živahno. Jeseni, ko se napolnijo belokranjske kašče in vinski hrami, ko dežela zablesti v jesenskih barvah, je čas za tradicionalni, letos že deseti, vinski festival Mlada portugalka. Portugalka je vino, ki uspeva samo v Beli krajini in je zato med domačini še bolj cenjeno. Je lepe rdeče barve, kot zgodnjo sorto ga vinogradniki trgajo kmalu po 15. septembru in je primerna za pitje že tretji dan po trgatvi.

Sveže grozdje mora vinska kraljica po starem običaju stlačiti z nogami.
Sveže grozdje mora vinska kraljica po starem običaju stlačiti z nogami.

Po navadi je portugalka godna za prodajo iz soda že konec septembra ali vsaj do 15. oktobra, zato bosta v soboto, torej kot je običaj tretjo soboto v oktobru, Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred Metlika znova pripravili vinski festival Mlada portugalka, ki v popoldanskih in večernih urah na metliški grad pritegne številne Belokranjce in obiskovalce z vseh koncev naše dežele. »Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se začne družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija,« pravi Rudi Vlašič, predsednik Turističnega društva Metlika.
Točenje vina iz soda po posebnem protokolu FOTOgrafije: Arhiv Td Vigred
Točenje vina iz soda po posebnem protokolu FOTOgrafije: Arhiv Td Vigred

V Metliki bo torej v soboto živahno vse od enih naprej, ko bo v Belokranjskem muzeju otroška ustvarjalnica na temo vinogradništva, uro pozneje se bo v parku pred gradom začelo jesensko plesno rajanje s Plesnim društvom Krokar, od treh naprej bo na Mestnem trgu belokranjski sejem, kjer bodo ponujali tradicionalne in sodobne izdelke. Če se želite naučiti peke belokranjske pogače, bodo članice Društva kmečkih žena svoje spretnosti prikazale v Konzumu. Ob štirih popoldne bo slavnostna trgatev potomke najstarejše trte modre kavčine z mariborskega Lenta po starih običajih pred metliškim gradom. Poteka po starih običajih, grozdne jagode ročno stisnejo in jih ločijo od pecljev. Potem posodo odnesejo na grajsko dvorišče, kjer aktualna kraljica metliške črnine po starem običaju grozdne jagode stlači z nogami.

Letošnja kraljica Melanie Miketič iz Dolenjcev pri Adlešičih je v Metliko v goste povabila kraljice iz drugih slovenskih vinorodnih regij. Nato se bo prireditev preselila na Mestni trg. Na prireditveni prostor pred metliški grad bodo prispeli konji z vozom, s portugalko in vinarji. V sod, v katerem je bilo mlado vino, bo vinska kraljica zabila pipo in točenje portugalke se bo začelo. Obiskovalci bodo lahko okušali jedi iz odprte kuhinje, za dobro vzdušje pa bodo poskrbeli še Mestna godba Metlika, tamburaši MFS Ivan Navratil in skupina Jackpot, svoje bo povedala tudi strokovna komisija, ki je ocenjevala letošnje vzorce mlade portugalke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije