SVEŽINA

Eterična olja dišavijo, čistijo in razkužujejo

Z njimi ne osvežimo le prostora, če popršimo oblačila pred likanjem, bodo dobila dodatno svežino.
Fotografija: Med najbolj priljubljene in tudi koristne dišave za dom spada sivka. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Med najbolj priljubljene in tudi koristne dišave za dom spada sivka. FOTO: Guliver/Getty Images

Čarobno in sproščeno vzdušje doma, ki ga čutimo v zimskih mesecih, pomagajo pričarati tudi eterična olja, ki jih lahko uporabimo na različne načine. Le nekaj kapljic bo dovolj, pa bo zadišalo po vseh prostorih. Olja izbiramo glede na počutje ali vzdušje, ki ga želimo ustvariti. Najpogosteje uporabimo dišeče svetilke, ki poleg omamnih dišav svoje prispevajo tudi z vznemirljivim plamenom sveče. Le nekaj kapljic, največ deset, najljubše dišave, ki jih kanemo v vodo nad plamenom svečke, bo dovolj, da bo prostor zadehtel. Sladka pomaranča, limonska trava ali najljubše začimbe so dobra izbira za ustvarjanje osvežujočega, toplega in prijetnega vonja in vzdušja.
Med najbolj priljubljene in tudi koristne dišave za dom spada sivka. FOTO: Guliver/Getty Images
Med najbolj priljubljene in tudi koristne dišave za dom spada sivka. FOTO: Guliver/Getty Images

Z dišečimi eteričnimi vonji lahko na različne načine osvežimo dom in predmete v njem. Nekaj kapljic kanemo v razpršilko z vodo in z njo osvežimo posteljno perilo ali oblačila, preden jih bomo zlikali.
Isto razpršilo uporabimo za osveževanje preprog ali zaves, pazimo, da jih preveč ne zmočimo. Pri tem ne bo odveč opozorilo, da eteričnih olj ne pršimo po svilenih tkaninah, prav tako ne po lesenih površinah, saj se bodo na njih poznali oljni madeži.

V omare nastavimo kroglice vate, ki smo jih nakapali z najljubšim eteričnim oljem, najbolje s sivko, ki omare ne bo le odišavila, ampak bo mimogrede pregnala še molje. Kosme z oljem napojene vate postavimo na radiatorje ali pa nekaj kapljic kanemo v posode z vodo, ki služijo vlaženju zraka v prostoru. Tako se bo zrak hkrati navlažil in odišavil.
Uporabna so tudi v gospodinjstvu.
Uporabna so tudi v gospodinjstvu.

Z eteričnimi olji lahko očistimo in osvežimo tudi hladilnik, čeprav to običajno počnemo s kisom. Hladilnik bo posebno lepo dišal, če ga očistimo s kapljico olja pomaranče, mandarine, limone ali sivke, ki jo dodamo vodi za končno izpiranje. Pri čiščenju kuhinjskih površin uporabimo kapljico olja limone, timijana, ciprese ali sivke, ki jo nanesemo neposredno na krpo ali pa v vodo, v kateri krpo izpiramo.


Da bi prekrili ali omilili vonj po cigaretnem dimu, ki se zažira v vse pore prostora, uporabimo eterično olja cimeta, evkaliptusa, sivke, limone, pomaranče, čajevca in rožmarina. Ta bodo učinkovito očistila zrak tudi vonja, ki ostane po kuhanju kosila ali večerje.

Dišeča moč eteričnih olj ne služi le prekrivanju neprijetnih vonjav, temveč tudi prečiščevanju zraka z uničevanjem bakterij. Tako bo ne glede na to, kako jih bomo uporabljali v svojem domu, naša okolica prijetno dišala, hkrati pa bo za zdravje prijaznejša, saj ne bomo tako izpostavljeni morebitnim povzročiteljem bolezni.


Z eteričnimi olji odišavimo hodnik, prvi prostor, kamor vstopamo mi in naši gostje. Bolje se bomo počutili, če nas pričaka vonj limone, bergamota ali grenivke, ki jim lahko primešamo tudi geranijo ali sivko. Slednja bo med drugim poskrbela, da se bomo zjutraj lažje zbudili, medtem ko ima geranija pomirjujoč učinek in je zato bolj primerna za popoldne ali zvečer, ko pride čas za počitek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije