DUHOVNA MODROST

Občutki nevrednosti

Zunanji svet nas želi prepričati, da smo ubogi in nemočni. Vse, kar potrebujemo, je v nas, smo kreatorji prihodnosti.
Fotografija: Sami ustvarjamo svoj svet in vse dogodke v njem, pravijo duhovni učitelji. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sami ustvarjamo svoj svet in vse dogodke v njem, pravijo duhovni učitelji. FOTO: Guliver/Getty Images

Kulturna, družbena in religiozna prepričanja nas prepričujejo, da je duhovno prebujenje običajno zaporedje zunanjih dogodkov, nad katerimi nimamo nobenega nadzora ali pa le malo.

Tako razmišljanje, ki daje vedeti, da ste doživeli preskok v razvoju zavesti samo po božji volji in milosti, vas takoj postavlja v nemočno vlogo. Zato se lahko pojavijo občutki nevrednosti, ki preplavijo um, da dvomite o svojih sposobnostih ali se vam zdi, da si jih ne zaslužite.

Nasprotno vzhodnjaške religije in duhovni učitelji postavljajo v središče opolnomočenega posameznika, ki lahko razvije enake talente kot veliki duhovni mojstri. Spoznanje, da je vsa moč v naših rokah, nam namreč prinaša dokončno osvoboditev od vzorcev, vplivov okolja, vzgoje, starih prepričanj, avtoritet … Zavedati se začnemo, da naša prava moč izvira iz nezavednega uma, ki je del nas, del naše DNK.

Ko ozaveščamo nezavedno in v življenju izključimo avtomatskega pilota, ustvarimo prostor za univerzalno modrost in znanje ter vemo, da smo sami gospodar svoje usode. Vse, kar potrebujemo, je od nekdaj v nas samih. Prav nič nemočni nismo – ravno nasprotno! Če se počutite manjvredne, pomislite na svojo pravo naravo in moč.

Z negativnimi čustvi, na primer z jezo, se soočite z ljubeznijo, sledite srcu ter si vedno zapomnite, da ste vredni vsega obilja vesolja. Bodite potrpežljivi s sabo in ne pustite, da kritike, razočaranje in mnenje drugih vplivajo na to, kaj si mislite o sebi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije