DUHOVNE MODROSTI

Ne premlevajmo v nedogled

Um je le orodje, s katerim analiziramo in razčlenjujemo. Narobe je, če ga zamenjamo za svoje duhovno vodstvo.
Fotografija: Ne zamenjujte razuma za glas svoje duše. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne zamenjujte razuma za glas svoje duše. FOTO: Guliver/Getty Images

Um je le orodje, opozarjajo duhovni učitelji, zato mu ne smemo pripisovati prevelikega pomena. Misli so namenjene zgolj opravljanju določenih nalog, ščitijo nas pred nevarnostjo in nam omogočajo preživetje. Ko zaključimo določeno miselno operacijo, bi jih morali spustiti, in ne razglabljati o njih v nedogled.
Ne zamenjujte razuma za glas svoje duše. FOTO: Guliver/Getty Images
Ne zamenjujte razuma za glas svoje duše. FOTO: Guliver/Getty Images

Toda pogosto se jih namesto tega oklepamo, jih ponavljamo in premlevamo, rišemo si različne scenarije, ki sprožajo strahove in nelagodje, kar nam pogosto škodi. Razmislite in videli boste, da za vrtenje nesmiselnih miselnih scenarijev porabljate svojo vitalno energijo. Z umom se namreč identificiramo ter z njim ohranjamo preteklost.

Svojo osebnost namreč gradimo na preteklih izkušnjah, v mislih pa prav tako gojimo upe za prihodnost. Iluzija, da lahko predvidimo prihodnje dogodke in se s tem izognemo morebitni nevarnosti, nam daje občutek varnosti.

Opazujte, kako um v resnici nenehno bega sem ter tja in se redko ustavi v sedanjem trenutku. Ves čas se česa spominja, izkušnje primerja s preteklimi in riše prihodnje scenarije. Toda hkrati se zavedajte, da je razmišljanje samo manjši del naše zavesti. Razsvetljenje pomeni, da se dvignemo nad um ter ga samo uporabljamo kot orodje, nič več pa nas ne vodi in ne zanašamo se le nanj.

Ustvarjalnost prav tako ni stvar uma, ampak izraz našega notranjega sveta, kar lahko potrdijo umetniki. In ne pozabite tudi, da življenjske procese vseh bitij na Zemlji vodi višja inteligenca, večja kot naš um, ne upravljajo jih naše misli. Zato se čim prej naučite um zgolj uporabljati za analiziranje, naj pa ne bo vaš glavni duhovni vodnik. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije