POPOTOVANJE VASE (3.)

Najdite svoj dušni kraj

Objavljeno 12. julij 2020 07.27 | Posodobljeno 12. julij 2020 07.27 | Piše: U. J.

Če ste že začeli izvajati prve tri vaje in iskati načine za iskanje svoje duše, se boste tokrat razveselili še štirih namigov za boljše dušno življenje.

Povežite se z naravo in z njeno pomočjo najdite svoje bistvo.

4. Razmislite, zazrite se vase in vizualizirajte

Iskanje duše je notranja dogodivščina. Zato bodo prakse in koraki, ki jih izvajate pri iskanju svojega notranjega centra, pogosto zahtevali razmislek in notranji vpogled. Vizualizacija ti dve nameri okrepi in vam pomaga, da z močjo domišljije poiščete tisto znanje, ki ga že imate.

Za vizualizacijo zaprite oči in vdihnite ter se potopite pod svoje težave, tako kot potapljač zdrsnite niže od njih, ki so le na površju, in se spustite v globino miru, ki vedno čaka pod divjanjem valov.

Potem razmislite o dveh stvareh med tistimi, ki jih radi počnete, kot so tek, risanje, petje, opazovanje ptic, vrtnarjenje ali branje. Meditirajte o tem, kaj je tisto, kar te reči imajo, da se ob izvajanju teh aktivnosti počutite bolj žive. Tisto, kar se vam pri tem razmišljanju pokaže kot odgovor, zadržite v mislih in potem počasi dihajte ter začutite, kako se te vam ljube stvari zrcalijo v vas.
Ta primer razmišljanja, samoizpraševanja in vizualizacije je kot nalašč za iskanje duše, saj na tak način pridete v stik s svojo osnovno živostjo: bistvom vaše Duše. Lahko si pomagate tudi tako, da poslušate vodene vizualizacije ali pa se lotite navodil, ki ste jih prebrali, ki so vam še posebno blizu, poskrbite le, da je osredotočena na dušo.

5. Povežite se z naravo in divjino v sebi

Narava človeško dušo zdravi in ​​oživlja. Pogosto se vidimo kot bitja, ločena od narave. Konec koncev smo ljudje in kot takšni »nad« naravo, mar ne? Četudi ste ostro odkimali, si vseeno vzemite trenutek in prepoznajte dejanja, s katerimi to zagotovo precej nevede sporočate tudi vi sami iz dneva v dan. Tudi to je človeško. A takšno prepričanje je zelo napačno. Smo neločljiv del narave. Naša kri, kosti, lasje in koža so vsi del zemlje: animalistične, plodne, telesne.

Kljub stoletjem udomačevanja človeška Duša še vedno ohranja svojo prirojeno, v osnovi divjo naravo. Nismo divji v pomenu neobvladljivega ali podivjanega, ampak divji, da centra svojega bitja ne moremo popolnoma ukrotiti: v svojem bistvu je svoboden. To vidimo v trenutkih junaštva, prvinskih krikih poroda, grmenju ljubljenja in zvokih globokega trebušnega smeha.
Vzpostaviti stik svojo osnovno divjino pomeni združiti se s temeljno kakovostjo Duše – in to lahko zlahka ponovno odkrijemo v naravi. Povezati se z njo ni ne težko ne naporno. Vse, kar potrebujete, je le nekaj minut na dan zunaj, pri čemer pozorno opazujte drevesa, živali, oblake in sončne žarke, ki žarijo skozi oblake. Če imate srečo, da živite v bližini narave, gozda, travnika ali hriba, je to še toliko laže. Če živite v mestu, še vedno obstaja možnost, da se povežete z naravo. Pojdite v bližnji park, poslušajte zvoke narave na svojem telefonu ali računalniku, kupite si rastlino in zanjo skrbite. Ko je vaše srce odprto, obstaja nešteto načinov, da se narava priplazi, zakoplje, vtke in požene v vaše življenje.

Vprašanja

Kdo sem jaz?
Kaj hočem v življenju?
Kaj, kje, v čem, kakšen je smisel življenja?
Kakšen je moj pravi namen?
Kaj je pristno v meni?
Kaj je znotraj mene neresnično?
Kaj mi pomeni sreča?
Kaj bi me resnično izpolnilo?
Kje me moj ego ovira?
Kakšna je kakovost moje duše?
Kakšno zapuščino želim zapustiti?

6. Zastavite si vprašanja, ki preiskujejo vašo dušo

Vprašanja so preprosti in neposredni načini iskanja vaše osebne resnice. In živeti resnično pomeni živeti pristno: spoštovati naravo lastne Duše.

Nekaj vprašanj, ki si jih morda lahko zastavite med iskanjem Duše, najdete v okvirčku. To je le nekaj primerov vprašanj za iskanju duše, zato lahko ustvarite in zastavljate seveda tudi svoje. Prav tako boste morda želeli ta vprašanja spremeniti v iztočnice za pisanje dnevnika, da boste redno razmišljali in nanje odgovarjali.

7. Poiščite svoj dušni prostor in kraj

Morda na prvi pogled zveni zmedeno, a naj razložimo. Dušni kraj je fizična lokacija, ki vas pokliče iz globin in se z vašo Dušo pogovarja. Morda boste občutili nostalgično hrepenenje po tem mestu, občutek globokega in skoraj mističnega pomena. Dušni kraji so lahko običajni konci in mesta (na primer vaš vrt), nedotaknjena območja (na primer kraj v divjini) ali pa sveta mesta (kot so Stonehenge, Uluru, katedrala Notre Dame itd.). Tam boste začutili občutek širine, globokega miru in kot da ste se končno našli svoj dom. Kaj se takrat zgodi? Našli ste zunanjo upodobitev notranjih nebes. Zato se nas dušni kraji dotaknejo tako globoko.

Na drugi strani je vaš dušni prostor notranje doživetje vaše prave narave. Pogosto smo tam v trenutkih molitve, razmišljanja, spremenjenih stanj zavesti in globoke meditacije. Da bi vstopili na ta dušni prostor, moramo skozi različne metode notranjega dela prebiti ovire ega. To je delo, ki ga lahko naredimo. Druga plat pa je to, da preprosto smo: potrebujemo vajo in prakse, ki nam pomagajo vzgajati notranjo tišino in mirnost. Najboljša metoda, ki jo poznamo za doživljanje tega stanja, je meditacija.
Deli s prijatelji