Depresija in pita doša

Pita mora ohladiti svojo impulzivno in vzkipljivo naravo. Koristita joga in sprehod ob vodi, ki ohlaja njen ogenj.
Fotografija: Presežke energije pita lahko uravnovesimo z umirjenim sprehodom ob vodi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Presežke energije pita lahko uravnovesimo z umirjenim sprehodom ob vodi. FOTO: Guliver/Getty Images

Različne doše se vsaka na svoj način spopadajo z depresijo in negativnimi čustvenimi stanji. Tip pita jo doživlja bolj kot vznemirjenje in je manj pasivna, pravijo ajurvedski strokovnjaki. Pri njej se depresija kaže kot povečano stanje jeze, razdražljivosti, vzkipljivosti in impulzivnosti. To je nevarno, saj je prav pri tem tipu povečana tudi nevarnost samomora zaradi njegove osnovne impulzivnosti. Ajurveda piti svetuje, naj se ohladi in pomiri. Ne glede na to, ali ste depresivni ali le v čustveno zahtevnejšem obdobju, si lahko, če spadate v tip pita, pomagate s spodnjimi nasveti.

Ravnovesje prinaša tudi vonj eteričnega olja vrtnice. FOTO: Guliver/Getty Images
Ravnovesje prinaša tudi vonj eteričnega olja vrtnice. FOTO: Guliver/Getty Images

Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure joge na dan, izogibati pa se je treba vročini, savni in preveč živahni vadbi. Poleg tega bi bilo idealno meditirati vsaj 20 minut na dan, po možnosti pod drevesom v naravi. Viharna čustva pite bo pomiril tudi dolg sprehod ob jezeru, morju ali potoku, ki naj traja pol ure do uro na dan. Prav voda namreč ohlaja pitin ogenj. Prav tako naj uživa hrano, ki hladi telo, denimo sveže sadje in smutije. Čim več živil v njeni prehrani naj bo alkalnih, kot so solate, zeleni napitki in sveža zelenjava. Posebno naj se izogiba pikantni hrani, saj še poglobi neravnovesje energije pita. Med zdravljenjem se mora odpovedati alkoholu in ga omejiti po njem, saj deluje kislo in spodbuja energijo pite. Pomaga lahko sok aloje; skodelica ali več na dan bo pito ohladila in omejila vnetne procese v telesu. Zelišče, ki prav tako hladi telo, ob tem pa skrbi še za živčevje, je ginko. Razstrupljanje, ki ga ajurvedski strokovnjaki priporočajo kot del terapije, podpirajo koriandrova semena in chlorella. Ob tem je smiselno dodajati zelišča, ki podpirajo čiščenje jeter, na primer naš pegasti badelj.

Pito uravnavajo tudi vonji, kot sta vrtnica in sivka, ki sta se izkazali tudi pri zdravljenju tesnobnosti. Eterično olje vrtnice, zmešano z osnovnim oljem, lahko večkrat čez dan nanesete na zapestje. Ne glede na to, v katero došo spadate, bi bilo dobro, da začnete prepoznavati tudi priložnosti v krizi, v kateri ste. Le če se soočite s svojimi temnimi mislimi in čustvi, jih lahko razumete in predelate. To je lahko tudi čas, ko se naučite bolje skrbeti zase. V duhovnem smislu je lahko to velika lekcija, v kateri gremo v svoje globine in se spopademo s svojimi demoni, sprijaznimo s svojimi odločitvami, razočaranjem, strahovi, travmami … Ključ do olajšanja je ljubezen do sebe. Če odprete srce svoji bolečini in ste sočutni do sebe, ste na dobri poti do tega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije