LUKA SLABE

Slovenec vodi ameriško univerzo in asistira legendi

Objavljeno 11. maj 2020 15.49 | Posodobljeno 11. maj 2020 15.49 | Piše: Drago Perko

Leta 2015 je dobil vabilo iz zvezne države Utah, danes pa vodi zasedbo Severne Karoline.

Do leta 2021 bo deloval tako v reprezentanci kot na univerzi. FOTO: WWW.TEAMUSA.ORG
Koronavirus je postavil na glavo šport v Združenih državah Amerike, kjer deluje tudi naš odbojkarski strokovnjak Luka Slabe. Je pomočnik trenerja v ameriški ženski odbojkarski reprezentanci, nedavno pa je postal glavni trener ženske odbojkarske ekipe z državne univerze v Severni Karolini (North Carolina State University). Do konca olimpijskih iger v Tokiu ostaja na dveh pozicijah. »Zaradi pandemije smo kot v Sloveniji tudi mi na prisilnem odmoru, veliko dela pa opravimo od doma,« pojasni Luka. V ZDA lahko njegova družina napreduje in dobiva veliko priložnosti za kakovostno opravljanje dela in izobraževanje. »Garanje, odrekanje, prilagajanje so prvi pogoj za napredek. Če si pripravljen iskati rešitve in vsak dan poskušati izboljšati svoj včeraj, biti rešitev, ne pa večni problem, je ZDA država, kjer so priložnosti neomejene,« nadaljuje.

Vabilo z nekdanje univerze

Tako on kot njegova žena sta študirala v ZDA. Pravi, da je vedno imel željo, da bi se vrnil. Pred petimi leti je dobil ponudbo svoje nekdanje univerze Brigham Young University iz zvezne države Utah. Potem je šlo vse zelo hitro, čez nekaj mesecev so že potovali v ZDA! Na univerzi bi moral postati pomočnik Chrisa McGowna, a se je ta še pred njegovim prihodom odločil, da odide. »Chris je dobro poskrbel zame in za mojo družino in prav on je tisti, ki mu gre zahvala, da se moja kariera nadaljuje v ZDA. Ena od vrlin naše družine je, da se zelo dobro prilagodimo na spremembe in uspešno rešujemo prepreke. To je ena od najpomembnejših življenjskih lekcij, ki jih z ženo lahko dava najinim otrokom. Biti iznajdljiv in potrpežljiv in venomer iskati rešitve. Sedeti na kavču in čakati na čudež, tega na našem dnevnem urniku ni,« nadaljuje Luka, ki je pred 12 leti spoznal legendo svetovne odbojke Karcha Kiralya, danes selektorja ameriških odbojkaric, ki je tja 2018. povabil tudi Slabeta.

Razlika med Ameriko in Evropo

»Športna kultura je v ZDA drugačna kot v Evropi. Veliko financ se zliva v šport. Temu primerna je tudi kompenzacija za trenerje, igralce in druge delujoče v športu. Trenerji imajo v ZDA za zdaj še zmeraj izjemno visok status. Kot trener si obraz športne organizacije, njene filozofije in njenih vrednot, temu primerna je tudi tvoja odgovornost. Velika razlika med Evropo in ZDA je ta,
image
Priložnost iz ZDA je zgrabil in dobro izkoristil! FOTO: WWW.TEAMUSA.ORG
da ZDA športu ne nameni niti dolarja. Vsa sredstva se pridobivajo iz sponzorskih sredstev in donacij. To velja za vse panoge, ne glede na to, ali gre za športne aktivnosti najmlajših ali za profesionalne ekipe. Prav tako to velja za ameriško odbojkarsko zvezo in vse druge panožne zveze,« Slabe potegne ločnico med športnima kulturama. Ob tem spomni, da je prav ženska odbojka najbolj množičen srednješolski in univerzitetni šport v državi, pred leti je prehitela košarko.

Zjutraj v olimpijski center

Ko ni koronavirusa, se Lukov delovni dan začne ob šestih, ko se odpelje v pisarno v odbojkarskem olimpijskem centru v Anaheimu. Uvodni uri delovnika sta posvečeni pripravi na trening. Pozneje obišče ekipo, ki se pripravlja v fitnesu ali v prostorih športne medicine. »Trening končamo v zgodnjih popoldanskih urah. Sledi daljša analiza, v kateri štab poskuša ugotoviti, kaj je bilo dobro in kje so še rezerve. Nato pregledamo videomaterial, ki smo ga pridobili v času treninga. Na vrsti so individualna srečanja z igralkami ali skupinami igralk, ki so deljene po igralnih pozicijah. Preden se naš uradni delovni dan konča, štab pripravi načrt za naslednji dan. Med 18. in 19. uro se počasi odpravim domov, kjer se poskušam posvetiti družini. Okrog 21. ure pa po navadi preživim uro na računalniku in odgovarjam na elektronsko pošto. Vsak dan je skrbno organiziran, da sem lahko pri delu učinkovit,« pojasni Luka.
Slovenski mozaik
Luka je vtisnil pečat v Sloveniji, bil je tudi selektor moške reprezentance. »Redno spremljam rezultate naše reprezentance, državno prvenstvo pa le, ko so boji za medalje. Na žalost imam zelo malo časa. Na teden spremljam in pregledujem tekme tujih prvenstev, kjer igrajo ameriške reprezentantke. O tem, kaj sem naredil za slovensko odbojko, nikoli nisem razmišljal. Predvidevam, da sem kot vsak drug trener dodal nekaj malega v njen mozaik. Nočem biti ujetnik lovorik iz preteklosti, ker to po navadi pomeni konec tvojega razvoja in počasi tudi kariere,« še pove in misli usmeri v svoje delo in družino, kar je v tem hipu razumljivo v središču njegove pozornosti.

Zaradi pandemije je tudi zvezna država Kalifornija pod ključem. V mestu Irvine s 300.000 prebivalci, kjer živijo, imajo potrjenih nekaj več kot 100 okuženih. »V naši občini Orange County, v kateri prebiva nekaj več kot tri milijone ljudi, je potrjenih 1900 primerov. V zvezni državi Kalifornija s 40 milijoni prebivalcev pa je okuženih manj kot en odstotek. Delo poteka od doma, otroci opravljajo šolanje prek spleta. V popoldanskih urah sledi obvezen sprehod, tek ali druga vrsta vadbe,« pa opiše dan pri Slabetovih v času koronavirusa.

Domače naloge za igralke

Zaprt je olimpijski center, treningov ni. V ZDA so se vrnile tudi vse reprezentantke, ki so igrale po svetu. »Trenutno je največji poudarek na njihovi psihofizični pripravi. Večina deklet ima v svojih domovih dobro urejene fitnese, tistim, ki tega niso imele, je pomagala naša reprezentanca,« pove Luka, ki obžaluje, da so vsa letošnja velika tekmovanja odpovedana. Delo bodo nadaljevali, takoj ko bo mogoče. »Ko bo dovoljeno, se bom vrnil v trening center, kjer bomo poskušali dekletom pomagati pri pripravi na novo klubsko sezono. Naš glavni cilj je, da jih vrnemo v klube čim bolje pripravljene in zdrave,« še izvemo. V teh dneh, ko še veljajo vse prepovedi, pa se posveča individualnemu delu z igralkami, za katere pripravljajo različne domače naloge. »Vsak teden je prek zooma (aplikacije za videopogovore; op. a.) z nami gost, ki deli svoje življenjske izkušnje. Zelo veliko časa namenjamo izobraževanju trenerske stroke. Vsak dan sem gost podcasta, webinarja ali drugih internetnih srečanj, kjer si s trenerji delimo znanje,« še pove, kako se stroka v ZDA bori z virusom.
Sedeti na kavču in čakati na čudež, tega na našem dnevnem urniku ni.
Deli s prijatelji