MNOŽIČNI SPREJEM

O sebi bi posnel komedijo

Ganljiv sprejem za Primoža Rogliča v Zagorju, Kisovcu, Strahovljah. Odgovoriti mora še na sto čestitk po sms.
Fotografija: Najboljši kolesar na svetovni lestvici UCI. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Najboljši kolesar na svetovni lestvici UCI. FOTO: Jože Suhadolnik

ZAGORJE OB SAVI – »Zame je nedvomno Primož najboljši slovenski športnik, prav neverjetno, kaj vse mu je uspelo v kolesarstvu, s katerim se resno ukvarja manj kot 10 let,« v Primožu Rogliču vidi največjega vzornika Tomaž, ki se je s kolesom pripeljal iz Moravč v Zagorje na sprejem za športnika, ta je sprožil kolesarsko vročico v deželi na sončni strani Alp.

Kolo na dimniku

Res je njegov vzpon od smučarskega skakalca do enega največjih kolesarskih zvezdnikov izjemen, vreden celovečernega filma. »Mislim, da bi bil najprimernejši žanr komedija,« se je na odru na mestni ploščadi v Zagorju, kjer mu je družbo delala mična voditeljica Sanja Modrić, pošalil Roglič, čigar grozoviti padec marca 2007 na planiški velikanki še danes dobiva veliko klikov na youtubu.

Množični sprejem v Zagorju. FOTO: Jože Suhadolnik
Množični sprejem v Zagorju. FOTO: Jože Suhadolnik
Bil je prelomnica, Roglič je sicer še nekaj let vztrajal na smučeh, ampak vse bolj ga je vleklo h kolesarstvu. Dvanajst let pozneje je najboljši kolesar na svetovni lestvici UCI, poleti je zasedel 3. mesto na dirki po Italiji, potem dobil špansko Vuelto in kot prvi Slovenec zmagal na eni od velikih tritedenskih dirk. Dosegel je kar 13 zmag v sezoni in na dirkah prekolesaril 10.582 kilometrov.

V Zagorju je fanta iz Strahovelj pri Kisovcu, ki bo čez nekaj dni, 29. oktobra, dopolnil 30 let, pričakalo več kot tisoč navdušencev, ki so jim prej čas krajšali Modrijani. Najboljši slovenski kolesar, ki sicer ni preveč rad v soju žarometov, je bil pristno nasmejan. Prireditelji so se zares potrudili. Vse je bilo v znamenju rdeče barve z Vuelte, ob njegovem prihodu se je nad prizoriščem vil gost rdeč dim. Njegovi krajani so na najvišji dimnik v Evropi v Trbovljah dvignili rdeče cestno kolo. Krožišče sta krasila napis Primož Roglič in njegov portret. Podobno okrašeno je bilo tudi ob cesti proti Trojanam mimo Kisovca z Izlak. Iz Strahovelj so ga pospremili kolesarji in prijatelji, odeti v rdečo barvo, in mu pripravili špalir. Sprejema so se s smučmi v rokah udeležili tudi mladi člani skakalnega društva, kjer je Roglič začel športno pot.

Tri milijone na leto

Roglič je delil podpise tudi nadobudnim skakalcem iz Zagorja. FOTO: Jože Suhadolnik
Roglič je delil podpise tudi nadobudnim skakalcem iz Zagorja. FOTO: Jože Suhadolnik
Sijajno sezono je Roglič že končal, o načrtih pa ni veliko razmišljal. »Radi bi bili čim več skupaj, z družino (ima nekajmesečnega sina Leva in dekle Laro, s katero naj bi se v kratkem poročila) in prijatelji, za katere ni bilo časa,« je povedal in ob prejetju novega ­telefona povedal, da ima še od 80 do 100 neodgovorjenih SMS-sporočil, saj se mu še ni uspelo odzvati na vse čestitke.

Kolesarjenje je zanj strast, a se mu tudi izplača. Pred kratkim je do leta 2023 podaljšal pogodbo z nizozemsko ekipo Jumbo Visma, ki naj bi mu na leto navrgla po tri milijone evrov.

Sprejemov je že vajen, tokratni je bil že peti v občini Zagorje, a najbolj veličasten. Če je bil pred kratkim v Ljubljani nekoliko v senci srebrnih odbojkarjev, je bilo tokrat vse podrejeno njemu. Na bližnjem jurčku so prodajali posebno izdajo piva Rogla, otroci iz vrtca so se pripeljali s kolesom in junaku odpeli Kekčevo pesem, gasilci iz PDG Zagorje so na visoki lestvi izobesili napis: Rogla, ponosni smo nate! Župan Matjaž Švagan pa je bil ponosen, ker Roglič ni šel v Pariz, kjer so predstavili traso Toura 2020, temveč v Zagorje.

Prihodnje leto vse v rumenem

Primožu Rogliču in županu Matjažu Švaganu so pripravili špalir. FOTO: Jože Suhadolnik
Primožu Rogliču in županu Matjažu Švaganu so pripravili špalir. FOTO: Jože Suhadolnik
Presenečenje je bil nastop dolgoletnega prijatelja Dejana Žujića z rock himno S tabo je Slovenija, ob kateri so ljudje ob refrenu vzklikali: »Rogla!« Uradni del je sklenila lokalna pevka Neva Marn Hafner s pomenljivo pesmijo Tine Turner Simply the Best. »Hvala vsem, najboljši ste. Upam, da se bomo prihodnje leto spet zbrali tukaj in se poveselili,« je zbranim sporočil Roglič.

Izzivov je več kot dovolj, že teden po koncu dirke po Franciji bo julija prihodnje leto cestna dirka na olimpijskih igrah v Tokiu.
Ampak do takrat naj uživa v trenutku. Po koncu uradnega dela sprejema je še dolgo podpisoval avtograme in se fotografiral z oboževalci. Traso za Tour si je ogledal le bežno. »Lara mi je v avtomobilu brala etape. Težko bo, ampak tako je vedno na Touru, če bom tam, se želim boriti za najvišja mesta,« je povedal Roglič, ki je na lanski dirki po Franciji osvojil kraljevsko etapo in bil na koncu skupno četrti. Če bo prihodnje leto osvojil še Tour, bo sledila še večja veselica, takrat bo vse v rumenem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije