SIMONA HALEP

Nekdanja številka ena ženskega tenisa kaznovana zaradi dopinga: »Moj boj se bo nadaljeval«

Kaznovali so jo s štiriletno prepovedjo igranja.
Fotografija: Kaznovali so jo s štiriletno prepovedjo igranja. FOTO: Danielle Parhizkaran Usa Today Sports
Odpri galerijo
Kaznovali so jo s štiriletno prepovedjo igranja. FOTO: Danielle Parhizkaran Usa Today Sports

Neodvisno sodišče je nekdanjo številko ena ženskega tenisa, Romunko Simono Halep, kaznovalo s štiriletno prepovedjo igranja zaradi kršenja protidopinških pravil, je danes potrdila komisija za integriteto pri Mednarodni teniški zvezi. Igralka je že napovedala pritožbo.

Kar dvakrat kršila dopinški pravilnik

Zmagovalka dveh turnirjev za grand slam je bila začasno že suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa na lanskem odprtem prvenstvu ZDA. V oddanem vzorcu so v laboratoriju našli prepovedano snov roksadustat, ki vzpodbuja hemoglobin in nastajanje rdečih krvnih telesc, v splošnem pa je namenjen zdravljenju obolenj ledvic.

image_alt
Nekdanja številka 1 ženskega tenisa: »Zdaj se začenja najtežji del mojega življenja«

Drugi prekršek pa je vezan na nepravilnosti v biološkem potnem listu. Že konec junija je primer obravnavalo tudi sodišče in zaslišalo znanstveno razlago strokovnjakov z obeh strani. V ponedeljek pa je sodišče odločilo, da je 31-letna športnica kršila protidopinške pravilnike.

Trdi, da je nedolžna, boj bo nadaljevala

Igralka je za oba očitka trdila, da je nedolžna, pozitiven test pa razlaga s kontaminacijo preko drugih snovi. Sodišče na drugi strani pa je bilo mnenja, da kontaminacija ne bi povzročila odkrite količine roksadustata v vzorcu.

»Moj boj se bo nadaljeval,« pa je na Instagramu v zvezi z odločitvijo sodišča zapisala 31-letna igralka. Tam je v nadaljevanju še enkrat zatrdila, da ni storila ničesar narobe in dodala, da je šokirana in razočarana. Zdaj jo bržkone čaka borba na Mednarodnem športnem razsodišču.

Igralka je leta 2018 dobila odprto prvenstvo Francije, leto kasneje pa Wimbledon. Med leti 2017 in 2010 je bila na vrhu lestvice WTA skupaj kar 64 tednov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije