Magic Johnson znova v prvih bojnih vrstah

Legendarni košarkar je leta 1991 razkril, da je okužen z virusom HIV. Ambasador NBA pravi, da se počuti, kot da bi se vrnil 30 let v preteklost.
Fotografija: Ko Magic Johnson spregovori, ga poslušajo milijoni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ko Magic Johnson spregovori, ga poslušajo milijoni. FOTO: Reuters

»Vztrajal bom, premagal bom težave in se pri tem zabaval.« To so besede slovitega košarkarja Magica Johnsona, ki jih je izrekel 7. novembra 1991, ko je javnosti razkril, da se je okužil z virusom HIV. Diagnoza je v očeh mnogih pomenila smrtno obsodbo, toda skoraj tri desetletja pozneje je nekdanji velezvezdnik LA Lakers živ in zdrav ter zelo uspešen podjetnik. Zaradi svojih življenjskih izkušenj, človekoljubnosti in izjemne karizme je tudi idealen mož za ambasadorja NBA v boju proti novemu koronavirusu. »Zdajšnje razmere me v marsičem spominjajo na čase, ko smo izvedeli za virus HIV in ko so zaradi izbruha aidsa začeli množično umirati ljudje. Tudi takrat smo vsi mislili, da nam ne bo mogel do živega. Dopovedovali smo si, da se lahko okužijo zgolj beli homoseksualci in da temnopolti nismo v nevarnosti. Kako smo se motili!« se spominja Magic Johnson, ki se je le dva meseca pred razkritjem poročil in še vedno živi s svojo življenjsko sopotnico Cookie. Tudi ona je bila zgrožena, ko je njen mož na zdravniškem pregledu pred začetkom košarkarske sezone izvedel, da je okužen, a mu je stala ob strani, ko je napovedal konec športne kariere pri 32 letih. Poslovil se je s petimi naslovi prvaka lige NBA ter s po tremi trofejami za najboljšega igralca sezone in za MVP finala končnice, a je zaradi neverjetne podpore javnosti še dvanajstič nastopil na tekmi All-Star in bil drugič izbran za košarkarja spektakla, leta 1992 pa je dočakal še en labodji spev in kot član sanjskega moštva ZDA osvojil zlato olimpijsko kolajno. Premoženje mu je omogočilo izjemno drago zdravljenje, ki večini s podobnimi težavami ni bilo dostopno.

NBA skupaj

»V tistih časih je obstajalo le eno zdravilo, AZT, za katero so zdravniki menili, da lahko pomaga v boju proti virusu HIV, danes jih je več kot 30. Tudi pri novem koronavirusu sem prepričan, da bodo strokovnjaki našli učinkovito rešitev za vse, toda najprej moramo zagotoviti, da bodo imeli ljudje dostop do testiranja. Sam sem še vedno živ, ker so zgodaj odkrili mojo okužbo in ker sem ohranil pozitivno držo. Toda zdaj se počutim, kot da bi se vrnil 30 let v preteklost,« meni Magic Johnson, ki je leta 1991 sprejel vlogo ambasadorja v boju proti bolezni, ki je od začetka epidemije zahtevala več kot 32 milijonov življenj. Zdaj je med njegovimi sovražniki tudi novi koronavirus. »Afroameričani smo občutljiva populacija zaradi pogostih primerov pretirane debelosti, sladkorne bolezni in visokega pritiska. Hkrati si težko pustimo dopovedati, da covid-19 ogroža tudi naša življenja, pa še to nam mora pojasniti nekdo, ki je videti podobno kot mi,« meni košarkarska legenda in ponuja zgovoren podatek: med prebivalci zvezne države Louisiana je 32 odstotkov Afroameričanov, med smrtnimi žrtvami covida-19 pa jih je več kot 70 odstotkov. »Tudi zato se je rodila akcija NBA skupaj, ki ozavešča javnost in je zbrala že več kot 80 milijonov dolarjev za prebroditev stiske. Komisar NBA Adam Silver je najbolj podjetni mož, kar jih poznam v športu, zato sem vedel, da bo nekaj ukrenil,« razmišlja Magic Johnson. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije