GOLJUF

Košarkar NBA do smrti suspendiran: poglejte, kaj je počel

Ni bil med pomembnejšimi igralci svoje ekipe, a s sabotažo je vplival na rezultat.
Fotografija: Jontay Porter (34) se bo soočil s posledicami svojih goljufij. FOTO: Rick Osentoski Usa Today Sports Via Reuters Con
Odpri galerijo
Jontay Porter (34) se bo soočil s posledicami svojih goljufij. FOTO: Rick Osentoski Usa Today Sports Via Reuters Con

Vodstvo severnoameriške košarkarske lige NBA je dosmrtno suspendiralo igralca ekipe Toronto Raptors, Jontaya Porterja. Štiriindvajsetletnik je športnim stavnicam dajal zaupne informacije in tudi stavil na tekme, so poročale tiskovne agencije, tudi francoska AFP.

image_alt
Zlikovci prežijo na turiste

V preiskavi je liga odkrila, da je Porter, ki sicer ni bil med pomembnejšimi igralci moštva, dajal zaupne informacije športnim stavnicam in tudi omejeval svoj igralni čas ter s tem vplival na rezultat ene ali več stav na svoje predstave na vsaj eni tekmi Toronta.

Vplival je na športne stave. FOTO: Eduardo Munoz Reuters
Vplival je na športne stave. FOTO: Eduardo Munoz Reuters

Liga je potrdila, da je Porter 20. marca enemu stavcu razkril informacije o svojem zdravstvenem stanju, zatem pa je bilo vplačanih 80.000 ameriških dolarjev (približno 75.000 evrov) na to, da Porter ne bo dosegel števila točk, navedenih na stavnici. Po samo nekaj minutah igre je Porter dejal, da je poškodovan in se ni vrnil na parket.

image_alt
Na Facebooku prodajajo vstopice za razprodane dogodke: denar pospravijo, vstopnic ne dostavijo

Stavo, ta bi tistemu, ki jo je vplačal, prinesla več kot milijon evrov, so zamrznili in uvedli preiskavo. Tako so odkrili, da je Porter stavil na najmanj 13 tekem v ligi NBA, vplačila so znašala med 15.000 in 22.000 dolarjev ter mu prinesla zaslužek v višini dobrih 70.000 evrov. Ni pa stavil na svoj učinek, temveč na poraz svoje ekipe.

»Nič ni pomembnejšega od zaščite integritete lige NBA, zaradi česar je Porterja doletela najvišja možna kazen,« je dejal komisar lige Adam Silver.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije