V AZIJO

Kitajci kar 2 leti preverjali trenerja Žana Kranjca

Dr. Mitja Bračič ponosen na sodelovanje z novim asom alpskega smučanja. Vrhunski strokovnjak bo deloval tudi v Aziji, kjer je prepričal nove delodajalce.
Fotografija: Mitja Bračič je tudi v teh dneh na Kitajskem. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Mitja Bračič je tudi v teh dneh na Kitajskem. FOTO: Osebni arhiv

LJUBLJANA – Slovenija ima novega športnega junaka, idola. Žan Kranjec se je z veleslalomsko zmago v Saalbachu že zapisal med nesmrtne, njegov čas pa šele prihaja. Njegova izjemna profesionalnost in predanost delu ob izvrstni ekipi, ki jo ima ob sebi, sta dober temelj, da fantu lahko uspe dokončno zvrniti Marcela Hirscherja z veleslalomskega trona in na olimpijskih igrah leta 2022 v Pekingu osvojiti kolajno.
Žan Kranjec in dr. Mitja Bračič na treningu v Ljubljani FOTO: Osebni arhiv
Žan Kranjec in dr. Mitja Bračič na treningu v Ljubljani FOTO: Osebni arhiv

»Z Žanom Kranjcem sva začela sodelovati v olimpijski sezoni 2013/14, ko sem prevzel A-ekipo alpskih smučarjev v sodelovanju z Mitjo Kuncem. Žan je že takrat kazal velik talent in voljo do dela. V tisti sezoni je pri 20 letih zmagal v skupnem seštevku evropskega pokala, kar je za mladega smučarja velik uspeh. Po olimpijskih igrah v Sočiju sem odšel na delo v Baku v Azerbajdžan, kjer smo gradili ogromno kliniko športne medicine za prve evropske olimpijske igre. Z Žanom sva sodelovala prek elektronske pošte.


V ekipo so pozneje prišli drugi trenerji za telesno pripravo, med drugim Andrea Massi, vendar je Žan kot edini še naprej sodeloval z mano. Moram se zahvaliti glavnemu trenerju Klemnu Bergantu za zaupanje. Z njim sem sodeloval tudi v ženski ruski reprezentanci za olimpijske igre v Sočiju in je poznal moj sistem dela. V Žana sem verjel, ker je vse 100-odstotno podredil treningu. Njegove telesne sposobnosti so izjemne. Ima izjemen fokus. Odličen je tako v maksimalni moči, specialni vzdržljivosti, hitrosti in izjemni koordinaciji gibanja. Vse to pa odlično prenese na smuči!« se začetkov sodelovanja s Kranjcem spominja dr. Mitja Bračič, trener, ki v svojem podjetju Global Sports Clinic skrbi za treninge številnih vrhunskih tekmovalcev.


Tudi za Žana Kranjca. S slovenskim veleslalomistom sta v zadnjih petih sezonah izjemno napredovala v vseh gibalnih sposobnostih in predvsem v telesni zgradbi. »V kondicijskem treningu mi je najbolj pomembno sistematično delo po fazah, ki jih ves čas kontroliram z uporabo športne diagnostike. Nobene faze priprave ne smemo preskočiti, saj se nam podre celotna piramida – prvi znaki so kronična utrujenost in poškodbe. Žan v teh letih ni imel ene poškodbe! Pred začetkom vsake sezone se usedeva in pogovoriva o ciljih in programu dela. Na morje ga spustim le za vikend (smeh, op. a.). Letos sva glede na lansko sezono naredila izjemen napredek v maksimalni moči in hitrosti, saj v sezoni pred olimpijskimi igrami nisva želela eksperimentirati.


Po resnici Žan ni verjel, kako je sposoben. Na treningu sem ga večkrat moral prepričati in motivirati, da je dvignil določena bremena, ki si jih včasih niti zamisliti ni mogel. Za informacijo naj povem, da naredi pol tone potiska na preši, kar je izjemno za njegovo telesno težo, poleg tega ima najboljšo hitrost od vseh športnikov na koordinacijski lestvi. Na začetku sezone sem postavil cilj premagati Marcela Hirscherja in sem to ponavljal na vsakem treningu! To je bila za Žana dobra motivacija – premagati najboljšega alpskega smučarja vseh časov! Žan ima še nekaj rezerv, kar bomo izkoristili v pripravah za olimpijsko zlato medaljo v Pekingu,« razloži dr. Bračič, ki je po novem s Kitajsko povezan tudi poslovno.
 

Končno zelena luč


S kitajskim ministrstvom za šport je prišel v stik s pomočjo trenerja za deskanje na snegu Petra Kotnika. »S kitajsko smučarsko in deskarsko zvezo sodelujem že tretjo sezono, vendar sem bil do nedavnega le zunanji sodelavec, kjer smo kot Global Sports Clinic skrbeli za športno diagnostiko, fizioterapijo in telesno pripravo. Lani sem vodil poletne priprave v njihovem olimpijskem centru Qinhuangdao in v avstrijskem Kaunertalu. V zimskem delu sezone pa so naši fizioterapevti skrbeli za regeneracijo in zdravljenje poškodb. Z letošnjim decembrom se je zame odprla nova zgodba, saj sem zadovoljil kriterije kitajskega tako imenovanega ministrstva za zimske športe, ki vodi projekt zimskih olimpijskih iger v Pekingu 2022. Dve leti so spremljali moje delo na področju športne diagnostike, telesne priprave, regeneracije in fizioterapije mojih sodelavcev. Pisali smo neskončna strokovna poročila, predložil sem svoj akademski in strokovni življenjepis ter raziskovalne članke in na koncu dobil zeleno luč. Vedeti je treba, da imajo Kitajci v Pekingu svoj ogromni inštitut za šport in svoje strokovnjake za meritve ter seveda tudi izjemno športno medicino in fizioterapijo. Izjemno sem ponosen, da sem kot prvi prodrl v to sfero delovanja, ki je bila za tujce zaprta. Kitajski šport je v svetovnem vrhu že več desetletij in izjemno skrivajo vse informacije. Meni so odprli vrata Inštituta in lahko nemoteno delam,« pojasni sogovornik, ki bo s Kitajci sodeloval vsaj do leta 2022.


»Pričakovanja kitajske vlade so vedno visoka. Njih zanimajo izključno olimpijske medalje in v ta projekt vlagajo enormne količine denarja,« se svoje odgovornosti zaveda dr. Bračič, ki prisega na perfekcijo in optimalno izvedbo. »Vsi programi so določeni eno leto vnaprej, tako strokovni kot finančni. Vse nadzira kitajska vlada prek prej omenjenega organa ministrstva za zimske športe. Vsak ima nekoga nad sabo, ki ga kontrolira. Če storiš napako, imaš možnost samo ene poprave, potem te zamenjajo. Vodje športnih panog vsako leto rotirajo. Nadzor nad porabo finančnih sredstev je zelo strog. Za vsak porabljen evro moraš imeti račun. Zanimivo je tudi to, da so kitajski športniki ves čas pod nadzorom v trening centrih, domov gredo le občasno,« še izvemo za konec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije