Drevi končuje post še Šporar

Sezono znova začenjajo tudi Portugalci. Ljubljančan se je v Lizboni dobro ujel s soigralci.
Fotografija: Andraž Šporar ima na računu tri gole v majici Sportinga. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Andraž Šporar ima na računu tri gole v majici Sportinga. FOTO: Facebook

Ta teden bodo zabrneli stroji v številnih nogometnih prvenstvih po stari celini. Prvo bitko s koronavirusom so dobili tudi Portugalci, pri katerih se je med znane obraze prebil tudi Andraž Šporar. Njegov klub Sporting, ki ga nocoj (22.15) čaka premiera v Guimaraesu, spada med najboljše na Iberskem polotoku. Nemčija, Češka, Madžarska, Poljska, Ukrajina, Srbija, Danska, Avstrija in Portugalska so le nekatere države, v katerih navijači že uživajo v spremljanju nogometnih tekem na stadionu ali pred televizijskimi zasloni. Širša nogometna družina je z veseljem pozdravila prav vrnitev nekdanje pomorske velesile. Portugalsko prvenstvo spada tik pod vrh stare celine, Benfica, Porto in Sporting pa v višji srednji plačilni razred. Tržna vrednost prve lige znaša 920 milijonov evrov, skupaj z nizozemsko in rusko ligo tvori trojček tekmovanj, ki kotira tik pod peterico najboljših v Evropi.

Nogomet je v Portu, Lizboni in drugih mestih tematika številka ena, prav Lizbona naj bi gostila letošnji finale lige prvakov, če bo Uefin izvršni odbor res podprl selitev spektakla iz Istanbula, kjer bijejo hudo bitko s koronavirusom. Torej ni čudno, da žanje pozornost 10-milijonske države tudi slovenski napadalec Andraž Šporar, v zimskem prestopnem roku eden najvidnejših novincev na Portugalskem, potem ko je Sporting za kralja strelcev na Slovaškem odštel šest milijonov evrov bratislavskemu Slovanu. Špoki je tedaj čez noč dobil priložnost v udarni enajsterici zeleno-belih.

Sporting kar 18 točk za Portom

»Po prihodu na Portugalsko nisem bil najbolje pripravljen, saj s Slovanom nisem opravil bazičnih zimskih priprav. V prvih tekmah z Maritimom in Brago se nisem počutil najbolje, toda moral sem vskočiti zavoljo poškodbe Luiza Phellypeja. Po mesecu dni premora sem prišel v tekmovanje, ki je bilo že v polnem ritmu,« je razkril Šporar, ki je pozneje le potrdil svoj talent in – do prekinitve sezone – zabil tri gole v prvenstvu in evropski ligi.

Dobil je tudi novega trenerja. »Ruben Amorim je dokazano odličen trener, prepričan sem, da bomo v prihodnje delovali bolje kot zdaj, ko smo na lestvici za Benfico in Sportingom,« je dodal. Pred današnjim gostovanjem v Guimaraesu, v katerem je med letoma 1993 in 1996 Zlatko Zahović ogreval motorje za poznejše podvige v majicah Porta in Benfice, Sporting zaostaja kar 18 točk za vodilnim Portom in bo realne ambicije za kaj več prenesel v naslednjo sezono. A v nogometu ni skrivnosti: najboljša priprava za poslovno leto 2020/21 so zmage že to sezono.

Sporting je v pripravljalnem obdobju igral v postavitvi igre 3-4-3; Šporar je igral v konici napada, ob njem pa 19-letni ekvadorski krilni napadalec Gonzalo Plata in argentinski as Luciano Vietto, ki je pred tem igral za Atletico Madrid. Šporar in Vietto se dobro ujameta; Ljubljančan je sicer dopolnil 26 let 27. februarja, Vietto dva meseca prej. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije