Slovo nogometne legende in boema

V 61. letu starosti je umrl Marko Elsner. Priljubljen je bil tudi v Beogradu in Nici.
Fotografija: Hudi bolezni je kljuboval dlje, kot so napovedovali zdravniki. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Hudi bolezni je kljuboval dlje, kot so napovedovali zdravniki. FOTO: Marko Feist

Zdravstveno stanje je bilo vse prej ko spodbudno, toda Marko Elsner je še dan pred svojim 60. rojstnim dnevom, 11. aprila, z veliko entuziazma in domala fotografskim spominom opisoval svojo nogometno pot. Na njej je bilo ničkoliko dogodivščin, zaradi katerih je bil, kar je bil: odličen nogometaš, dobričina, priljubljen in spoštovan od Triglava do Vardarja.

Mare, kot so ga klicali prijatelji in znanci, je včeraj sklenil svojo življenjsko pot. Športno je začel na Kodeljevem pri Slovanu, nadaljeval pri Olimpiji, kamor ga je leta 1987 povabil oče Branko Elsner, Crveni zvezdi, sklenil pa na Azurni obali pri Nice, kamor je odšel leta 1987. Vmes je bil še leto dni na Dunaju pri Admiri. Hudi bolezni je kljuboval veliko dlje, kot so mu napovedovali zdravniki, a vseeno je njegova smrt močno pretresla njegovo širšo nogometno družino.

Slovenija izgubila velikega moža

»Pretresen sem. Slovenija in nogomet sta izgubila velikega moža. Tako značajsko kot igralsko je bil izjemen, s svojim pozitivnim razmišljanjem je odstopal od drugih. Vseskozi je bil prisoten v nogometu, o njem razmišljal izključno pozitivno in v njegovo dobro, zato se z njim ni bilo mogoče sporeči. Deloval je umirjeno,« je povedal nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl in orisal tudi njegovo osebnost, ki ga je naredila za enega od najbolj priljubljenih športnikov v Beogradu.
»Med igralci je bil zelo cenjen zaradi nogometnega znanja in dobrosrčnosti, zaradi katere je imel tako med navijači Crvene zvezde kot Partizana status posebneža. Da, bil je legenda in boem, prav ta posebnost z mojstrstvom na igrišču pa ga je ločila od drugih in ga uvrščala med izbrance,« je razkril Zavrl.

Vzornik drugim, ko je bil še mlad

Markov vrstnik, nogometni soborec Jože Prelogar, je izgubil tudi velikega prijatelja. »Ko sem iz velenjskega Rudarja prišel k Olimpiji, je bil on tisti, ki me je takoj sprejel in mi pomagal. Kljub mladosti je bil že tedaj moj vzornik ob Viliju Ameršku,« je povedal o prijatelju, s katerim sta bila tesno povezana. Izpostavil je tudi Elsnerjev značaj.

»Ni imel sovražnikov, ker je vedno našel lepo besedo. Ni bil črnogled, znal je najti kompromise med sprtimi. Lahko se je prilagodil vsem, izobražencem ali preprostim ljudem. Takšen naj ostane v spominu,« je dodal tudi nekdanji nogometaš Maribora in izpostavil še dve podrobnosti. »Tako dovršenega branilca z znanjem zveznega igralca ni bilo. A tudi ne tako strastnega kadilca, ki je takoj po treningu ali tekmi prižgal cigareto.« Marko Elsner je za najmočnejšo jugoslovansko reprezentanco odigral 18 tekem, za Slovenijo dve. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije