IZPOVED

Bronasti olimpijec spregovoril o tem, da je bil redna žrtev nacionalističnih izpadov

Veslač Sadik Mujkić je na olimpijskih igrah osvojil dve bronasti odličji, prvič v jugoslovanskem, drugič že v slovenskem dresu.
Fotografija: Sadik Mujkić. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Sadik Mujkić. FOTO: Črt Piksi

Leta 1992 je na olimpijskih igrah v Barceloni Sloveniji priboril drugo olimpijsko odličje v zgodovini, bil je del četverca brez krmarja, ki je osvojil bron. Tri desetletja za tem je veslač Sadik Mujkić za Nedelo spregovoril tudi o temni plati, ki je spremljala njegovo športno kariero. Vrsto let je bil namreč žrtev nacionalizmov. »Nikakor nočem kogar koli obsojati ali kuhati starih zamer, ampak dejstvo je, da je imel z leti čedalje več nacionalističnih izjav. Meni pa je šlo čedalje bolj na živce, da sem bil vedno 'čefur', 'taspoden',« je med drugim dejal v pogovoru o nesoglasjih z Bojanom Prešernom, s katerim sta sicer v Seulu osvojila bron za Jugoslavijo.

»Ko smo trenirali že na prizorišču prvenstva, je bil spet naperjen proti meni. Nisem ga mogel utišati, zato sem veslo postavil pod takšnim kotom, da sem ga počil po glavi. Ravno takrat so se mimo nas peljali Španci in planili v smeh. 'No, zdaj pa se res umiri,' sem mu rekel. In kaj je bilo po koncu treninga? Prišel je do mene in rekel: 'Kaj, naslednjič boš pa potegnil nož in me zaklal?'« je dejal Sadik. Opisal je tudi, da se je njegova veslaška kariera pravzaprav začela tako, da je nekdo izjavil: »A zdaj bodo pa še 'taspodni' veslali?« Povedal jim je, da ga ni sram, da so se njegovi starši rodili v Bosni, a dejal, da ne bo več treniral. Pregovoril ga je šele tedanji sekretar Stanko Slivnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije