KOŠARKA

Američan, ki se je zaljubil v Slovenijo

Chris Thomas je poleti sedel na klop Laščanov, ki se borijo za preboj v ligo za prvaka. S svojo odprtostjo navdušuje v novem okolju, kjer želi narediti prostor za rojake.
Fotografija: Brez podpore navijačev si ne predstavlja svojega dela. FOTO: FACEBOOK
Odpri galerijo
Brez podpore navijačev si ne predstavlja svojega dela. FOTO: FACEBOOK

Laščani imajo bogato košarkarsko zgodovino. Tudi v evroligi so igrali, njihov as Miljan Goljović pa je bil v sezoni 1999/2000 vodilni strelec evrolige. Danes so drugi časi, Laščani se borijo za vstop v ligo za prvaka v Sloveniji, na klopi pa je 38-letni Američan Chris Thomas, ki je odraščal v Ohiu.
Brez podpore navijačev si ne predstavlja svojega dela. FOTO: FACEBOOK
Brez podpore navijačev si ne predstavlja svojega dela. FOTO: FACEBOOK

Sodeloval je z ekipo Miami RedHawks ter slovensko državno reprezentanco med letoma 2013 in 2015. Kot videokoordinator je služboval v moštvih lige NBA, po službi v Miamiju pa nadaljeval delo pri Golden State Warriors, Chicago Bulls in Utah Jazz.
 

Prebil led


"Ne obžalujem, ker sem prišel. Sem prvi ameriški trener v zgodovini vaše lige. To šteje. S svojim predanim delom in morebitnimi uspehi bom na ta način lahko odprl pot in delovna mesta za druge ameriške trenerje v Sloveniji," razmišlja Thomas, ki je pred prihodom v Slovenijo, točneje v Laško, dobil še ponudbo iz lige NBA, a ni želel prelomiti besede. Faca.
"V vašo deželo sem zaljubljen, obožujem pa Laško, ki sem ga obiskal leta 2013 s slovensko reprezentanco. Takrat sem spoznal tudi Mateja Firma, ki je še danes v klubu, ostala sva v stiku," nadaljuje Thomas.

Levji delež posla pri lanskem angažmaju Thomasa je opravil njegov sedanji pomočnik Gregor Balek, ki je slišal za Thomasa prek agenta Ada Fazlića. Beseda je dala besedo, sledil je klic, Thomas pa ni veliko okleval. V treh dneh so bili dogovorjeni, Laščani pa so postavili v kratkem času nov mejnik: lani so kot prvi moški prvoligaš dobili žensko predsednico (to je postala Tanja Seme), za tem pa še Američana za trenerja.
Chris Thomas skupaj z Gregorjem Balekom na trenerskem seminarju FOTO: GAŠPER PAPEŽ/ZKTS
Chris Thomas skupaj z Gregorjem Balekom na trenerskem seminarju FOTO: GAŠPER PAPEŽ/ZKTS

"Živim in delam v krasnem mestu, ljudje me srečujejo na ulici in me pozdravljajo. Čutim, da želijo klubu vse dobro," opaža Thomas, ki se zaveda, da so zlati časi kluba preteklost. Jasno mu je tudi, da klub letos deluje v sklopu najnižjega proračuna v zadnjih letih, ki mu je jasno, da so Laščani košarkarski poznavalci, da težko trpijo povprečje. Tudi zato je še bolj motiviran pri delu.
 

"Verjamemo v to, kar delamo"


"Borimo se. Nismo vedno konkurenčni. Vsaka poškodba nas prizadene. Verjamemo in zaupamo pa v to, kar delamo. Poglejte, v kakšnega igralca se razvija Nejc Barič!" opozarja Thomas, ki je znan po tem, da navdušuje in navdihuje, ko vidi napredek igralcev. Tako je v primeru Bariča in tako je bilo pred leti, ko je precej v reprezentanci sodeloval tudi s Klemnom Prepeličem. Thomas je iskal možnost, da se preizkusi v Evropi. Meni, da je primerna za mlade (ameriške) trenerje. V letih 2012 in 2013 je bil v stiku z Igorjem Kokoškovom (spoznala sta se v ligi NBA, Kokoškov je bil takrat še v Phoenixu, Thomas pa videoanalitik pri Golden Statu), ki je bil takrat še selektor Gruzije.
Predsednica in trener FOTO: FACEBOOK
Predsednica in trener FOTO: FACEBOOK

Ker mu ni mogel zagotoviti honorarja, se je Igor spomnil, da denarja ne manjka v Sloveniji, Rašu Nesteroviću, Mateju Avanzu in tedanjemu selektorju Božidarju Maljkoviću je priporočil prav Thomas, ki je potem sodeloval še z Juretom Zdovcem, ki je reprezentanco vodil na svetovnem prvenstvu v Španiji.
 

Opozarja na trojec


Laščani so v tem hipu na 6. mestu v domači ligi, kjer pa so ekipe med 5. in 9. mestom zelo izenačene. Thomasu je jasno, da bi moral za gotovo uvrstitev v ligo za prvaka ugnati Petrol Olimpijo, vendar to ne bo lahko. Je pa Thomas merodajen pri oceni, kdo bi se na koncu v Sloveniji lahko okitil z naslovom državnega prvaka.


"Uf, situacija je precej zapletena, ekipe pa izenačene. Če bi že moral, bi izpostavil trojec Sixt Primorsko, Petrol Olimpijo in Krko. Morda je korak pred vsem Primorska, ki je izvrstno vodena, dobro delo pa opravlja direktor Avanzo. Opozarjam vas, da Olimpija pravega obraza še ni pokazala, saj ima v tem hipu za to preveč tekem. Ne smemo pa pozabiti Krke, ki ima kar nekaj konkretnih imen, ki jim zmagovanje ni tuje," dodaja Thomas, ki ima bogate izkušnje v ligi NBA, ki jo tudi danes pozorno spremlja. "Veliko spanca mi vzamejo tekme, ki jih gledam ponoči. Zadnji je Denver vodil že za 40 proti Clevelandu, pa sem še kar vztrajal in gledal," smeje dodaja Thomas. Ne moremo mimo slovenskega reprezentanta Luke Dončića, ki je v ligo vnesel nekaj novega, delček tiste evropske romantike, kreativnosti, igrivosti ...


"Kaj to počne Luka! Kar ne morem verjeti, igra se in ob tem kaže izjemne predstave, predvsem pa je s svojimi igrami naredil Dallas precej bolj gledljiv," navrže dobrodušni, samozavestni in odločni Chris.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije