NOVOLETNA TURNEJA

Za božič vsi skupaj, za novo leto ne

Katja Višnar tudi na novoletni turneji do točk za svetovni pokal. Na sprintu v Dobbiacu za las zgrešila nastop v polfinalu.
Fotografija: Katja Višnar je s 13. mestom dosegla najvišjo slovensko uvrstitev na novoletni turneji. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Katja Višnar je s 13. mestom dosegla najvišjo slovensko uvrstitev na novoletni turneji. FOTO: Matej Družnik

DOBBIACO – Za karavano svetovnega pokala v smučarskem teku sta prvi dve preizkušnji prestižne novoletne turneje. Na Južnem Tirolskem, le nekaj kilometrov daleč od italijansko-avstrijske meje, so bili najbolj veseli zmag v švedskem, norveškem in ruskem taboru, najvišjo slovensko uvrstitev je dosegla Katja Višnar, 13. v sobotnem sprintu. Za pičle štiri stotinke se ji je izmuznil polfinale.

Gorenjka resda na uvodnem prizorišču omenjene turneje ni ponovila dosežka iz Davosa, kjer je pred dvema tednoma s 5. mestom poskrbela za najvišjo slovensko tekaško uvrstitev doslej v sezoni, vseeno pa je bila vnovič blizu izbrani druščini. V smučini je konkurenčna, tudi nad opremo ni bilo v Dobbiacu prav nikakršnih pripomb, privoščila si je le nekaj taktičnih napak, ki so ji na koncu zaprle vrata uvrstitve v polfinale. »Lepo je, ko tako pogledaš na seznam začetka izločilnih bojev, pa vidiš, da smo navzoči prav vsi iz slovenske reprezentance, a obenem je škoda, ko se prav nikomur med nami ni posrečilo ujeti polfinala,« je dejala tekmovalka, ki je bila med vsemi našimi najbližje želeni uvrstitvi med ducat najboljših. Blizu tej skupini je bila tudi Anamarija Lampič, na 15. mestu najvišje doslej v sezoni, točke so osvojile Vesna Fabjan (20.), novinka Eva Urevc (21.) in Alenka Čebašek (27.). Slednja se je izkazala na včerajšnji 10-kilometrski preizkušnji, na 17. mestu je bila najvišje med Slovenkami. Do točk sta pritekli še Lampičeva (24.) in mesto za njo Urevčeva, sploh je ekipna bera tega konca tedna prav spodbudna pred jutrišnjim nadaljevanjem Toura v Švici.

»Odločno bom napadala polfinale in dobro vem, da se ob ponovitvi takšnega finiša, kot sem ga imela tokrat v Dobbiacu, ne bo pripetila podobna napaka. Odločneje se bom v zadnjih metrih pognala prek ciljne črte za uvrstitev med dvanajsterico. Večer po tekmi sem si ogledala posnetek in videla, da nisem storila vsega, kot bi morala,« je 34-letna reprezentantka dejala po včerajšnjem nastopu, ko je bila na 10-kilometrski tekmi 54. Toda pred tem startom si ni obetala kaj prida, muči jo tudi kašelj, zaradi težav z dihali si dan pred začetkom turneje na Južnem Tirolskem še ni bila povsem na jasnem, ali bo sploh na startni črti.

»Takrat sem morala opraviti testiranje, nakar sem spoznala, da je v nogah dovolj moči in da le ne bo težav na progi. Tako je pozneje tudi bilo, smuči sem imela zares konkurenčne, le tistih dveh ali treh taktičnih spodrsljajev si v boju s tekmicami ne bi smela privoščiti,« se je še ozrla Višnarjeva.

Podobno kot drugi pri slovenski reprezentanci se je včeraj pozno popoldne že selila proti Švici, tam bo jutri nova sprinterska preizkušnja. Kvalifikacije bodo že ob 9.30. »A me to sploh ne moti. Odkar imam otroka, zgodaj vstajam,« se je nasmehnila. Sicer svojega triletnega Ludviga ne bo imela ob sebi, bo pa vsaj skupaj s partnerjem Olo, zdaj trenerjem pri slovenski reprezentanci. »V tekaški karavani smo že navajeni na obveznosti v novoletnem času. Doma smo skupaj za božič ali ob kakšnem rojstnem dnevu,« je še dejala v Dobbiacu, kjer se je prve zmage doslej veselila Rusinja Natalija Neprjajeva, dan prej je bila v sprintu najboljša Švedinja Stina Nilsson. Moški sprint je pripadel Norvežanu Johannesu Klæbu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije