FILIP FLISAR

»Vidim se med glavnimi favoriti«

Filip Flisar dobro razpoložen pred jutrišnjim smučarskim krosom na OI.
Fotografija: Filip Flisar se v Pjongčangu odlično počuti. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Filip Flisar se v Pjongčangu odlično počuti. FOTO: Marko Feist

PJONGČANG – Čeprav Filip Flisar v tej sezoni svetovnega pokala v smučarskem krosu še zdaleč ni blestel (s 5. mestom v Innichenu se je le enkrat prebil med deseterico), je z velikimi apetiti pripotoval na OI. Ker ve, česa je sposoben, je 30-letni Mariborčan trdno odločen, da bo na jutrišnji preizkušnji v Phoenix Parku – kvalifikacije se bodo začele ob 3.30, osmina finala ob 5.15 in veliki finale ob 6.35 po slovenskem času – napadel najvišje uvrstitve.
Kakšna je proga?
Zahteva precej občutka. Je zelo tehnična in ni agresivna, ampak umirjena. To pomeni, da je treba dobro drseti in čim bolj izkoriščati zavetrje. Poleg tega ima dosti ravnin, je široka, tako da je dovolj prostora za prehitevanje. Zanimiv je tudi start, ki že takoj naredi razliko in razporedi tekmovalce drugega za drugim. Menim, da mi je pisana na kožo.
Kakšno je zdaj vaše počutje?
Tu mi je dobro. Na OI se zmeraj odlično počutim, všeč mi je vzdušje, ljudje so dobre volje, njihovi pristnost in toplina sta neverjetni. Tudi vodstvo OKS je super, tako da mi je prijetno. Vse to me polni z energijo in mi daje zagon za tekmo.
Kako vam ustrezajo nizke temperature?
Zelo je mraz, dosti bolj, kot je videti. To pa mi ne ustreza. Rad imam, če je toplo in imam lahko čim manj oblek pod tekmovalnim dresom. A se bom že nekako ogrel, če sem prav videl, imajo zgoraj celo šotor, ki ga na tekmah za svetovni pokal ni. Tam na snegu in vetru zmrzujemo pri stopinjah pod ničlo.
Kako vam teknejo tukajšnje jedi?
Vrhunske so.
Boljše kot slovenske?
No, domače je le domače. A korejska hrana je izjemno kakovostna. Veliko je surovega mesa, rib in zelenjave, zelo primerna za športnike. V Kanadi ali ZDA za zajtrk dobiš jajca in slanino.
Ali se kdaj spomnite nesrečnega padca v Sočiju?
Seveda se ga, a sem ga vzel v zakup, se nekaj naučil in prišel sem, da tega ne bi ponovil.
Imate zaradi tega še neporavnane račune z OI?
To je šport in takšne stvari se dogajajo, ko se poteguješ za najvišja mesta. V Soči se nisem odpravil po 10. mesto, ampak sem meril na zmago. Kadar se boriš za zlate kolajne, pa je tveganje, da odstopiš, vedno veliko. Enkrat ti uspe, drugič ne, tako na žalost to je. Očitaš si lahko samo takrat, ko veš, da nisi naredil vsega, kar je bilo v tvoji moči.
Se boste za zmago borili tudi v Pjongčangu?
Jasno, takšen je moj pristop. Če sem sposoben zmagovati na tekmah za svetovni pokal in na svetovnih prvenstvih, je to seveda izvedljivo tudi na OI. Če ne bi meril na vrh, bi se spraševal, kaj sploh počnem tu.
Zanimivo, da ste imeli tudi pred Sočijem slabšo sezono. Podobno je v tej zimi, kajne?
Pred štirimi leti je bilo še slabše. To zame ni nobena ovira. Če se bo nadaljeval trend, bi moral biti moj tukajšnji nastop zelo dober. Skratka, moji cilji – ne glede na prejšnje tekme – ostajajo visoki. Vem, kaj znam in česa sem sposoben. Ohraniti moram le mirno glavo in se izogibati napakam.
Kateri bodo po vašem udarni favoriti?
Na tej progi bi znal biti hiter Kanadčan Brady Leman, potem sta tu Francoz Jean Frederic Chapuis in Šved Viktor Andersson. To so glavni favoriti.
Kje pa vidite sebe?
Med njimi!
To bodo vaše tretje OI. Bo šlo v tretje rado?
Tako pravijo, bomo videli, ali to res drži. V Vancouvru (8. mesto), ko sem bil leta 2010 prvič na OI, so me prevzela čustva. To je bilo nekaj povsem novega zame in niti sanjalo se mi ni, kaj lahko pričakujem. Bil sem popolnoma vzhičen in vse zajemal z veliko žlico. V Sočiju (6.) sem hotel že malce preveč s silo doseči rezultat, zdaj pa sem po mojem dovolj zrel, da bom našel pravo mero vsega za (še) boljši dosežek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije