JUDO

Tina Trstenjak ima srebro: Celo dopoldne sem nastopala v bolečinah

Slovenska judoistka je v Tokiu osvojila novo olimpijsko odličje.
Fotografija: Podelitev medalj. FOTO: Sergio Perez, Reuters
Odpri galerijo
Podelitev medalj. FOTO: Sergio Perez, Reuters

Slovenska judoistka Tina Trstenjak se je na olimpijskih igrah v Tokiu uvrstila v finale v kategoriji do 63 kg in osvojila srebrno medaljo. V izjemno napetem finalu se je pomerila s Francozinjo Clarisse Agbegnenou, ki je bila na koncu močnejša od naše šampionke. Kot je Tina dejala takoj po finalnem dvoboju, sta s Clarisse dobri prijateljici in rivalki hkrati. Pravi, da si nobene druge ne bi želela v finalu. Trstenjakova si je v prvem današnjem dvoboju poškodovala hrbet.

»Celo dopoldne sem v bolečinah nastopala, bomo videli, kaj bo jutri. Trenutno tablete še držijo,« je dejala z nasmeškom.

Tina je bila v polfinalu po iponu boljša od Italijanke Marie Centracchio. V boju za drugo zlato na olimpijskih igrah se je pomerila s Francozinjo Clarisso Agbegnenou, ki je v drugem polfinalu premagala Kanadčanko Catherine Beauchemin-Pinard.

Tridesetletna Celjanka se bo v kultni judoistični dvorani Budokan v finalu borila za drugo zlato medaljo, potem ko je pred petimi leti slavila v Riu. V finalu je takrat premagala prav Francozinjo Agbegnenoujevo.


Ponovitev iz Ria


Nazadnje sta se s Francozinjo pomerili na grand slamu v Parizu pred dvema letoma, ko je slavila Agbegnenoujeva z vazarijem. Po podatkih Mednarodne judoistične zveze IJF sta se na tatamiju tekmici srečali osemkrat, izid v zmagah pa je izenačen 4 : 4. Francozinja je dobila zadnje tri medsebojne obračune, poleg pariškega pred dvema letoma še na EP leta 2018 in SP leta 2017. Trstenjakova je nazadnje dve leti mlajšo tekmico ugnala na grand slamu v Parizu pred štirimi leti.

Tina Trstenjak in Maria Centracchio. FOTO: Annegret Hilse, Reuters
Tina Trstenjak in Maria Centracchio. FOTO: Annegret Hilse, Reuters


V finalu bo na sporedu obračun dveh najboljših z lestvice IJF. Agbegnenoujeva zaseda prvo mesto, Trstenjakova pa drugo mesto. Francozinja ima niz štirih zaporednih zmag na judoističnih tekmovanjih, nazadnje je bila na najvišji ravni poražena konec leta 2019 na mastersu v Quingdau na Kitajskem.

Trstenjakova je pred letošnjimi igrami slavila na aprilskem evropskem prvenstvu v Lizboni, pred tem pa je bila najboljša tudi februarja na grand slamu v Tel Avivu.

Odločna Tina


Kljub težavam s hrbtom, kot je po drugem krogu poročala RTV Slovenija, se je Trstenjakova tudi borbe v polfinalu lotila zelo napadalno. Več je napadala in si najprej po polovici dvoboja priborila točko z vazarijem, nato pa ji je uspel še prijem na tatamiju. Po desetih sekundah na hrbtu je Italijanka, sicer 27. na svetovni lestvici, morala priznati premoč slovenski judoistki.

Trstenjakova je v prvem krogu po 6:14 minute oziroma 2:14 minute dodatnega boja za zlato točko ugnala Južnokorejko Heeju Han. V drugem krogu je nato po dveh vazarijih 23 sekund pred iztekom rednega dela vseeno zanesljivo premagala Španko Cristino Cabana Perez.

V boj za drugo medaljo v karieri na olimpijskih igrah pa je prišla po podaljšku in zmagi v četrtfinalu proti Venezuelki Anriquelis Barrios.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije