SMUČARSKI TEK

Švedinja ji je uničila tekmo

Katja Višnar v sprintu, prvi tekmi svetovnega pokala tekačic, osvojila 12. mesto. Da je obtičala v polfinalu, je kriva tudi Anna Dyvik, saj jo je med tekom ovirala.
Fotografija: Katja Višnar, povsem levo, je na uvodni preizkušnji svetovnega pokala imela obilo smole. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Katja Višnar, povsem levo, je na uvodni preizkušnji svetovnega pokala imela obilo smole. FOTO: Reuters

RUKA – Slovenka Katja Višnar je na sprinterski tekmi v klasični tehniki na Finskem, s katero se je začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskem teku, izpadla v polfinalu in zasedla končno 12. mesto. Drugi slovenski predstavniki so nastope končali v četrtfinalu, Anamarija Lampič je bila na koncu 15., Alenka Čebašek pa 28. Med tekači je bil Miha Šimenc 25., Janez Lampič pa 29. Zmagi sta presenetljivo slavila Rusa Julija Belorukova in Aleksander Bolšunov. Belorukova je za svojo prvo zmago v svetovnem pokalu prehitela Švedinji Majo Dahlqvist (+1,12) in Ido Ingemarsdotter (+1,51), Bolšunov pa Norvežana Johannesa Høsflota Klæba (+0,17) in Erika Brandsdala (+1,35).

Višnarjeva, peta v kvalifikacijah, je bila v drugi skupini polfinala dolgo v ospredju med vodilno trojico. Potem pa jo je v zadnjih zavojih pred zadnjim vzponom ovirala Švedinja Anna Dyvik in dobila rumeni karton. A Slovenka je nazadovala na zadnje, šesto mesto v skupini in nato ji v vzponu kljub trudu, da bi se po zunanji strani spet prebila na čelo, ni uspelo. »Malce je škoda, da nisem prišla naprej, ker sem se res iz teka v tek počutila bolje. V kvalifikacijah se še nisem počutila tako dobro. Tudi serviserji so za polfinale pripravili res dobre smuči. Najpomembneje je to, da je forma dobra, vsakega dobrega rezultata pa je škoda, sploh ko si jezen na druge, ko ti uničijo tekmo. Letos jih bo še veliko. Poletje je bilo v redu, zadovoljna sem s pripravami, ker sem imela precej manj bolezni kot v zadnjih dveh sezonah, in upam, da se bo to zdaj pokazalo na naslednjih tekmah,« je dejala Višnarjeva. Aleksander Bolšunov je v Ruki po sprintu zmagal tudi na 15 km klasično, vsega skupaj ima zdaj v svetovnem pokalu štiri zmage. Bolšunov je za 19,5 sekunde ugnal Norvežana Emila Iversena, tretji je bil Šved Calle Halfvarsson (+21,2).

iha Šimenc je bil 58. (+2:50,6), Janez Lampič pa z zadnjo startno številko 94 ni nastopil. Med tekmovalkami je Norvežanka Therese Johaug kot prva prišla prva v cilj na 10 km v klasični tehniki. Anamarija Lampič je bila 35. (+2:35,21), druga slovenska predstavnica Alenka Čebašek pa 52. (+3:14,5). Tako so Slovenci in Slovenke drugega dne ostali brez točk svetovnega pokala. Tridesetletna Johaugova je slavila prvo zmago v pokalu po 18-mesečni odsotnosti zaradi dopinške kazni. Druga je bila Švedinja Charlotte Kalla z 22,5 sekunde zaostanka, tretja pa rojakinja slednje Ebba Andersson (+32,8). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije