SP V ALPSKEM SMUČANJU 2023

Štuhčeva zelo hitrem zgornjem delu, na koncu izven deseterice

Marta Bassino nova svetovna prvakinja v superveleslalomu, Ilka Štuhec 12.
Fotografija: FOTO: Aleksandra Szmigiel Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Aleksandra Szmigiel Reuters

Italijanska alpska smučarka Marta Bassino je nova svetovna prvakinja v superveleslalomu. To je drugo zlato odličje za Italijanke na svetovnem prvenstvu v Meribelu v Franciji, potem ko je njena rojakinja Federica Brignone zmagala v alpski kombinaciji. Po zelo hitrem zgornjem delu je slovenska smučarka Ilka Štuhec na koncu osvojila 12. mesto. »Vedela sem, kar moram storiti. Zgoraj ni posebnosti in je treba napadati, kar sem tudi naredila. Po mestu, kjer je bil start kombinacije, sem malce popustila. Na progi, kot je bila današnja, je bil samo en zavoj dovolj, da si izgubil čas, nekaj hitrosti, ki je nato nisi uspel pridobiti nazaj,« je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejala Štuhec.

Drugo mesto je pripadlo Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je v kombinaciji ostala praznih rok. Superveleslalomska svetovna prvakinja iz Areja leta 2019 je boj za zlato odličje izgubila za pičlih 11 stotink sekunde. Tretje mesto sta si razdelili dve smučarki. Z istim časom sta v cilj prismučali Avstrijka Cornelia Hütter in Kajsa Vickhoff Lie iz Norveške. Obe sta za novo šampionko zaostali 33 stotink sekunde. Švicarka Lara Gut-Behrami, lanska olimpijska in prejšnja svetovna prvakinja v superveleslalomu, tokrat ni krojila razpleta povsem na vrhu. Gut-Behrami je drugo žensko tekmo za medalje v Meribelu končala na šestem mestu.

Tudi po današnji tekmi slovenska šampionka Tina Maze ostaja najstarejša dobitnica medalje pri ženskah na superveleslalomu na svetovnem prvenstvu. Ta mejnik je Tina Maze dosegla leta 2015, ko je pri 31 letih osvojila srebrno medaljo. Maze je dve leti pred tem v tej disciplini zmagala na SP v Schladmingu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije