SMUČARSKI SKOKI

Spogleduje se tudi s svetovnim pokalom

Ema Klinec, Rok Justin in SSK Ilirija novi poletni državni prvaki. Peter Prevc v petek opravil prve skoke po aprilski operaciji gležnja.
Fotografija: Rok Justin je prvič članski državni prvak v smučarskih skokih. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Rok Justin je prvič članski državni prvak v smučarskih skokih. FOTO: Miha Šimnovec

KRANJ – Če je bilo novo zmagoslavje Eme Klinec na »poletnem« državnem prvenstvu v smučarskih skokih pričakovano, pa jih verjetno ni bilo veliko, ki bi pred petkovim tekmovanjem na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro stavili, da bo v moški konkurenci prvo mesto osvojil Rok Justin. A zgodilo se je prav to; 25-letni skakalec z Brega pri Žirovnici, ki so ga nekateri že bolj ali manj odpisali, je v zahtevnih razmerah z vetrom v hrbet unovčil svoje izkušnje in se z najboljšima dosežkoma obeh serij (103,5 m in 107,5 m) zasluženo zavihtel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra.

»Že na treningih sem dobro skakal, tako je bilo, denimo, tudi pred nedavno preizkušnjo za veliko nagrado v Hinzenbachu, kjer se mi je nato tekma na žalost sfižila. Tokrat sta mi oba skoka uspela zelo dobro, tako da sem zelo zadovoljen,« je bil dobro razpoložen Justin, ki je priznal, da je s prvim članskim naslovom državnega prvaka (skupno ima sicer v vseh kategorijah 13 lovorik) kljub vsemu malo presenetil tudi samega sebe. Nadeja se, da bo dobre skoke prenesel na bližnje reprezentančne priprave v Innsbruck in v Oberstdorf, kjer se bosta sestavljali slovenski ekipi za svetovni in celinski pokal. »Upam na najboljše,« se član SSD Stol spogleduje z vrnitvijo na najvišjo raven.

Že v Visli prvič med elito?

Nanjo odkrito meri tudi Žak Mogel, ki si je v Kranju izbojeval naslov državnega podprvaka. S skokoma, dolgima 102,5 in 107,5 metra, je bil skupno le za meter krajši od Justina, točkovno pa je njegov zaostanek znašal 3,8 točke. »Z rezultatom sem zadovoljen, s skokoma pa ne preveč, saj nista bila pretirano dobra. Bolje mi je uspel drugi, pri katerem sem odpravil napako, ki se mi je prikradla pri prvem,« je pojasnil komaj 17-letni skakalec iz SSK Ljubno BTC, ki je v minulih mesecih naredil velik korak naprej. Na to je zelo ponosen. »Zares sem vesel, da sem tako zelo napredoval, kar pripisujem trdemu delu v pripravljalnem obdobju in odpravljanju napak, ki sem jih delal,« je razložil Mogel, ki je Sloveniji priskakal dodatno kvoto za uvodni zimski ciklus svetovnega pokala 2018/19. »Močno upam, da bom lahko že v Visli prvič nastopil med elito in osvojil prve točke,« si je zaželel Žak, ki se je začel s tem športom ukvarjati pri osmih letih, zanj pa ga je navdušil oče Janko Mogel, ki je tudi sam skakal.
Z najdaljšim skokom tekme je sicer navdušil tretjeuvrščeni Žiga Jelar, ki je po 102,5 metra v finalu pristal pri 108,5 metra in za 1,6 točke odbil napad branilca naslova državnega prvaka Timija Zajca (100 m in 106,5 m), ki se je moral tokrat sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom. Za 18-letnikom iz Hramš pri Dobrni, ki se je dan pozneje na prvi tekmi na plastični podlagi na 90-metrski napravi na Ljubnem ovenčal z naslovom mladinskega državnega prvaka pred Moglom, so se zvrstili Jaka Hvala (100 m in 106 m), Tomaž Naglič (101 m in 104,5 m), Anže Lanišek (98,5 m in 105,5 m), Jan Bombek (100 m in 102,5 m), Jernej Presečnik (96 m in 104,5 m), najboljšo deseterico pa je zaokrožil Bor Pavlovčič (97,5 m in 102 m).

S svojim skakanjem in 11. mestom je bil vidno nezadovoljen Domen Prevc (96,5 m in 101,5 m), čigar najstarejši brat Peter Prevc je – mimogrede – svoje prve skoke po aprilski operaciji gležnja prav v petek opravil v Beljaku. Nastopom na državnem prvenstvu so se iz različnih razlogov odpovedali tudi Tilen Bartol, Jernej Damjan, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, vseh skupaj pa je bilo le 43 tekmovalcev – tako malo kot že dolgo ne!

Ema Klinec (na sredini) je zlato lovoriko osvojila pred Majo Vtič, Uršo Bogataj in Jernejo Brecl. FOTO: Miha Šimnovec
Ema Klinec (na sredini) je zlato lovoriko osvojila pred Majo Vtič, Uršo Bogataj in Jernejo Brecl. FOTO: Miha Šimnovec

Skoraj 34 točk naskoka

V ženski konkurenci je bila razred zase Ema Klinec (105 m in 109 m), ki je za kar 33,9 točke preskočila drugouvrščeno Majo Vtič (98,5 m in 102,5 m), na tretje mesto pa se je zavihtela Urša Bogataj (97,5 m in 99 m). »Prvi skok mi še ni bil najbolj všeč, drugega pa sem pognala, kot znam, tako da sem zadovoljna. Kljub temu imam še rezerve, kar mi pomeni veliko, kakor seveda tudi ta zmaga,« je bila dobro razpoložena Klinčeva. Čeprav je bila že večkrat državna prvakinja, vsak naslov posebej spoštuje. »Navsezadnje je državno prvenstvo le enkrat na leto, no, če upoštevamo še zimsko sezono, dvakrat, toda na takšni tekmi se lahko zgodi marsikaj – tudi zato, ker ni vetrne izravnave,« je razmišljala 20-letnica iz Poljan nad Škofjo Loko, ki ji je državno prvenstvo pokazalo, kje lahko še pridobi. »Resda se lahko, če grem na vse ali nič, zgodi, da ne skočim dobro, toda po drugi strani mi lahko s takšnim pristopom uspe tako dober skok, kakršen je bil tokratni finalni. In prav takšni na koncu prinesejo vrhunski rezultat,« je še dejala članica SSK Žiri, ki je tik pred zdajci ostal brez mešane ekipe, potem ko so Niko Križnar s sumom na vneti slepič odpeljali v bolnišnico. To so izkoristili skakalci Ilirije (ob Bogatajevi in Rogljevi sta bila v ekipi še Lovro Kos in Matija Vidic), ki so prepričljivo osvojili naslov prvakov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije