LIGA PRVAKOV

Skupna točka je zaupanje v trenerja

V Madridu drevi angleški obračun za lovoriko v ligi prvakov. Trenerja Liverpoola in Tottenhama dolgo čakata na prvi pokal.
Fotografija: Ali bo Jürgen Klopp tako nasmejan tudi po današnjem sklepnem dejanju v ligi prvakov? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ali bo Jürgen Klopp tako nasmejan tudi po današnjem sklepnem dejanju v ligi prvakov? FOTO: Reuters

MADRID – Španska prestolnica je pripravljena za drevišnji angleški finale lige prvakov. Skupna točka Tottenhama in Liverpoola je viden trenerski pečat. Mauricio Pochettino in Jürgen Klopp že več let gradita uspešno zgodbo, a le eden bo dolgoletno delo kronal z naslovom evropskega prvaka.

Ni tako nenavadno, da imamo angleški finale, a marsikdo bi v Madridu pričakoval kateri drugi klub z Otoka. Ne nazadnje sta Tottenham in Liverpool brez angleške lovorike že desetletja, tokrat pa sta dobila priložnost, da se zavihtita na evropski vrh. Liverpoolu to lahko uspe šestič v zgodovini, Tottenhamu prvič. Prekinila bosta petletno špansko prevlado madridskega Reala in Barcelone. Veliko je razlogov, zakaj je to uspelo ravno Tottenhamu in Liverpoolu, pri naštevanju različnih dejavnikov imata tokratna finalista predvsem eno skupno lastnost – zaupanje v trenersko delo. Pochettino je trener Tottenhama od leta 2014, Klopp je pri Liverpoolu od leta 2015. Čeprav nihče od njiju ni osvojil niti ene lovorike, sta obdržala službi.

Pochettino in Klopp imata še eno skupno točko; oba sta bila nogometaša, a s precejšnjo razliko v uspešnosti. Argentinec je igral za PSG in Espanyol, tudi na svetovnem prvenstvu, medtem ko se Nemec ni prebil niti v prvo nemško ligo. »Če igraš nogomet tako, kot sem ga igral jaz, več razmišljaš o igri, saj moraš nadomestiti primanjkljaj proti boljšim igralcem,« je dejal Klopp in nadaljeval: »Nogomet sem začel igrati pri petih letih, trener pa sem postal sredi tridesetih let. Ker sem o nogometni taktiki veliko razmišljal že kot igralec, sem imel kar 28-letno trenersko usposabljanje.«

Kakšna sreča?

Tottenham je prišel do finala z nekaj čudežnimi preživetji. Najprej je trepetal v skupinskem delu, nato se je v četrtfinalu proti Manchester Cityju rešil s pomočjo videosodnika, v polfinalu z Ajaxom pa so Londončani zabili odločilni gol v zadnji sekundi. »Sreča? Kdor misli tako, mu ne morem pomagati, saj imamo svobodo govora,« je odvrnil Pochettino. »Če je City zadel iz prepovedanega položaja, ni izpadel zaradi videoposnetka, ampak zato, ker gol iz prepovedanega položaja ne sme veljati. In proti Ajaxu smo bili boljši večji del obračuna,« je pristavil 47-letni Argentinec. Če bi Tottenhamov podvig označili zgolj s srečo, bi morali enako oznako uporabiti tudi za Liverpool. Kdor užene Barcelono s 4:0, da nadomesti poraz z 0:3, tega ne more doseči naključno. Ali pač? »Še nikoli nisem videl boljše igre pri kateri od mojih ekip. Po takšni predstavi bi bil zadovoljen tudi z zmago 2:0 in izpadom, saj bi lahko svojim igralcem v vsakem primeru le čestital,« je odvrnil Klopp. Oba trenerja sta izjemno čustvena. Zmage znata proslaviti in poraze obžalovati, kajti nogomet je zanju največja strast v življenju. »Slačilnica je izvrsten primer, kako se lahko uspešno povežejo različne kulture. Motiv je preprost – zmagati na tekmi,« je sklenil 51-letni Nemec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije