NOGOMET

Raje gol manj kot eden več

Olimpija v 10. krogu 1. SNL prvič v sezoni na vrhu ujela Muro. Slabo sojenje in številne slabe odločitve zaznamovali tekme.
Fotografija: Andres Vombergar je tako kot v Stožicah proti Bravu tudi v Novi Gorici dosegel vodilni gol za Olimpijo. FOTO: Ufa
Odpri galerijo
Andres Vombergar je tako kot v Stožicah proti Bravu tudi v Novi Gorici dosegel vodilni gol za Olimpijo. FOTO: Ufa

Olimpija in Aluminij po 21 točk, Mura 19, Maribor 18. Takšna je bila razvrstitev v prejšnji sezoni 1. SNL po 10 krogih, a z vrsto pomenljivih razlik. Med najboljšo četverico je moštvo Aluminija, tedaj drugouvrščenega z enakim izkupičkom kot Olimpija, v jubilejni 30. sezoni zdaj zamenjal četrti Koper, zgornji del lestvice pa na petem mestu namesto prvaka Celja zaokrožuje Tabor.
Uvodni krog druge četrtine prvenstva je po malem izoblikoval največje tekmece za naslov prvaka, ki ga bo, sodeč po zares klavrnem sojenju v Murski Soboti, Kopru in Novi Gorici, krojila tudi »dnevna forma« sodniških ekip.

Od teorij zarot, ki jih zaradi svoje vzvišene izoliranosti sproža prav najbolj nedotakljiva in vplivna organizacija znotraj nogometne družine, se kaže preusmeriti na igrišče. Vodilna Mura je v vidnem padcu, Olimpija je našla tekmovalno formulo, ki sicer ni najbolj všečna, štela pa bo le, če bo prinesla lovoriko in nato še evropski sladkorček. A je do poletja 2021 še daleč.

Slovenski Maribor z enim samim tujcem v začetni enajsterici v Kidričevem (še ta, Špiro Peričić, je bil preveč) je v zadnjih dveh tekmah pokazal podobo moštva, kakršno imajo najboljši v vseh ligah: tekmece je stiskal v kot z žogo v nogah in dal jasno vedeti, kdo je avtoriteta. Camoranesijev zapis se vendarle vidi. Trdi Koper je s srečno zmago po eni od najslabših predstav proti sosedom s Krasa potrdil, da ima nekaj več in da nanj velja računati. Koliko, bo delno odgovoril sobotni derbi v Stožicah. Tabor bi po prepričljivih igrah in sila nesrečnih razpletih v Novi Gorici in Kopru moral biti celo na vrhu.

Od moštev iz spodnjega dela lestvice ima Celje še vedno dovolj dinamita za preboj v zgornji del lestvice, drugi, med njimi tudi spomladanski hit prvenstva Bravo, se bodo za obstanek tolkli do zadnje kaplje znoja. Ne le točkovni izkupiček, statistične primerjave s prejšnjo sezono po desetih tekmah kažejo razvojni zastoj. Vodilni dvojec Mura in Olimpija sta z manjšim izkupičkom točk na prvem mestu, tudi Maribor je mesto višje, čeprav je osvojil točko manj (16:17), a je zabil dva gola več (20:18). Olimpija je dosegla kar devet golov manj (12:21), Mura enega (14:15). Zanimivo je, da so vsi trije lani v desetih tekmah prejeli enako število golov, po 10. Letos pa Mura 6, Olimpija 7, Maribor 12.

Ali se v slovenski ligi igra dovolj napadalno, ali preveč obrambno, ali v skladu z zmožnostmi ter sposobnostmi, najbrž ne bo večinsko mnenje. Kaže se oprijeti statistike: v prejšnji sezoni je bilo povprečje doseženih golov po prvih 50 tekmah tri na tekmo, v tej (48 tekem) le 2,52 na tekmo. Prav tako je nedosegljivih 26 golov prvega strelca Anteja Vukušića

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije